Dupa un an de negocieri, Alianta Nord-Atlantica a aprobat astazi infiintarea unei unitati speciale care sa monitorizeze riscurile din Marea Neagra.

Structura va functiona in cadrul comandamentului maritim al NATO din Marea Britanie. Va avea printre atributii și coordonarea exercitiilor navale din regiune.

„Am discutat prezenta noastra in regiunea Marii Negre. Am completat pozitia noastra de forta regionala in aer si terestru, pe baza unei brigazi multinationale din Romania. Opt aliati sunt dispusi sa ofere personal pentru brigada, iar cinci aliati au promis forte terestre si aeriene pentru instruire si politie aeriana. Astazi am fost de acord cu doua noi masuri suplimentare maritime, o prezenta navala crescuta a NATO in Marea Neagra, pentru exercitii de antrenament imbunatatite si situatii de avertizare si o functie de coordonare maritima pentru fortele navale prezente care opereaza cu alte forte aliate in regiunea Marii Negre”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, scrie digi24.

Rusia a reactionat imediat la acest anunt. NATO incearca in mod constant sa atraga Rusia intr-o confruntare, a spus președintele rus Vladimir Putin, potrivit Russia Today.

Putin le-a spus unor oficiali din FSB ca in ultimii ani securitatea globala „nu s-a imbunatatit, ci dimpotriva, multe amenintari au devenit mai serioase”. Iar NATO, cu „nou-declarata misiune oficiala de a descuraja Rusia” este o astfel de amenintare, relateaza publicatia.

Romania a cerut la ultimul summit al Aliantei infiintarea unui centru NATO de exercitii la Marea Neagra, dar o decizie cu privire la acest proiect a fost amanata din cauza Bulgariei și Turciei, care initial au acceptat, apoi s-au opus unei astfel de initiative.

NATO a decis sa acorde o mai mare atentie zonei Marii Negre dupa ce Rusia a anexat ilegal Crimeea și a decis sa militarizeze peninsula. Recent, au avut loc noi incidente in Marea Neagra. Mai multe avioane de lupta ale Moscovei au șicanat o nava americana.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara ieri ca Alianta va continua sa-și intareasca prezenta in Romania, in special in zona Marii Negre.

Jens Stoltenberg a vorbit și despre scutul antiracheta de la Deveselu, in contextul in care Moscova a calificat Romania drept o amenintare, intrucat gazduieste acest proiect.

„Locatia din sud, aproape de granita Rusiei. Fizica face imposibil ca rachetele nucleare intercontinentale sa fie interceptate. Nu submineaza apararea nucleara a Rusiei. Este ceva care a fost creat pentru a ne apara de amenintari care vin din afara spatiului euroatlantic. Am vazut ca mai sunt tari care continua sa-și dezvolte programele balistice și asta e motivul pentru care NATO trebuie sa aiba un asemenea sistem”, a explicat Jens Stoltenberg.