Demisia ministrului „Alta intrebare”, Florin Iordache nu a stins furia romanilor care vor protesta duminica in Piata Victoriei impotriva guvernului Dragnea Grindeanu. Romanii considera ca guvernul sustinut de PSD s-a compromis in momentul in care membrii cabinetului au semnat Ordonanta prin care audceau modificari grave ale Codului Penal, din care liderul condamnat penal al PSD, Liviu Dragnea si alti politicieni scapau de dosare si condamnare. Potrivit Digi24 peste un milion de oameni sunt asteptati, duminica, la manifestatia antiguvernamentala din Piata Victoriei, anunta Digi24.

„Invitati-va prietenii si haideti duminica sa facem istorie! Peste 1.000.000 de oameni la Bucuresti”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a evenimentului de la sfarsitul acestei saptamani.
Procurorul-sef al DNA a declarat, intr-un interviu pentru presa italiana, ca se teme ca Ordonanta de Urgenta 13 privind modificarea Codurilor penale ar putea intra totusi in vigoare daca Ordonanta prin care a fost abrogata este atacata si declarata neconstitutionala.

„Primul (motiv – n.r.), ordonanta de abrogare contine formulari declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala. Din cauza neconstitutionalitatii, abrogarea ordonantei ar putea fi declarata neconstitutionala, invalida”, a explicat Kovesi pentru La Repubblica, conform News.ro.

Ordonanta de Urgenta nr. 14, adoptata duminica de Guvern a fost publicata in Monitorul Oficial. Prin aceasta Ordonanta a fost se abrogata in intregime OUG 13/2017 si s-a ajustat doua texte din Codul de procedura penala, exact asa cum a spus CCR in deciziile nr. 586/2016 si nr. 614/2016.

Totusi, in textul acestei Ordonante s-a strecurat o posibila capcana. Specialistii spun ca, printre articolele menite sa readuca procedura penala la forma anterioara actului adoptat de guvern in seara de 31 ianuarie, s-a strecurat si o prevedere contrara Legii fundamentale.

Eroarea se refera la articolul 25 al Codului de procedura penala. Articolul din OUG 14 spune ca, in caz de achitare a inculpatului sau de incetare a procesului penal, instanta nu ar trebui sa solutioneze chestiunea prejudiciului, ci inchide dosarul si gata. Dar CCR a spus deja ca trebuie sa fie solutionata si aceasta chestiune, chiar daca dosarul se inchide. Astfel, acest articol din ordonanta este neconstitutional.

sursa: aktual24.ro