Acasă Sanatate Mananci mezeluri? Vezi la ce riscuri majore te expui si care sunt...

Mananci mezeluri? Vezi la ce riscuri majore te expui si care sunt cele mai periculoase pentru organism

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cel mai recent raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 59% din populatia Europei este supraponderala sau obeza.

Printre factorii care contribuie la aceasta statistica ingrijoratoare se numara si  mezelurile, bogate in chimicale si grasimi.

Crenvurstii sunt si foarte toxici, putand fi cauza toxiinfectiilor alimentare, daca nu sunt pastrati cum trebuie. Pielite, grasimi si o cantitate mare de MDM (tocatura din resturi de carne de tot felul, cum sunt tendoanele, adica cea mai slaba carne in proteine) se gasesc in compozitia lor, iar culoarea frageda a crenvurstilor este data de o gama intreaga de E-uri.

Salamurile, printre cele mai periculoase mezeluri, tind sa nu aiba mai nimic din ceea ce seamana cu alimentele cu care suntem obisnuiti. Sunt pline de aditivi care imita gusturile condimentelor, de coloranti, soia si toate E-urile care fac aceste alimente sa arate bine, sa miroasa bine si sa se pastreze pe o perioada cat mai lunga, ceea ce le face foarte periculoase pentru sanatatea noastra, noteaza clickpentrusanatate.

Kaizerul si sunca taraneasca se incadreaza printre cele mai periculoase mezeluri, deoarece contin o cantitatea foarte mare de coloranti, urme de oase, sorici, tendoane, carnea fiind o raritate in aceste produse.

Cu toate acestea nu inseamna ca toate mezelurile de pe piata sunt periculoase. Produsele traditionale pot fi foarte bune, chiar daca sunt un pic mai scumpe merita atunci cand va este pusa sanatatea in pericol.

„Preparatele din carne (de exemplu, carnati, salamuri, muschiulet, jambon), dar si pasta de mici si carnea tocata, pot contine sorici, grasimi, tendoane, organe (urechi, stomac) si aditivi alimentari pentru retinerea apei (guma caragenan (E 407), coloranti, carmin (E 120), polifosfati (E 452), amidon (E1.404) si soia (faina, texturate proteice)”,  explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti pentru adevarul.ro.

Cele mai periculoase mezeluri contin si multa apa, iar pentru a putea fi folosita in mezeluri, este nevoie de un gelifiant, E407, care retine apa si care este responsabil cu aparitia cancerului colorectal, asa cum demonstreaza studii recente. Mezelurile mai contin multe grasimi saturate care ingrasa si cresc nivelul colesterolului.

Printre cele mai periculoase mezeluri – parizerul este foarte nociv, deoarece contine sorici si slanina de porc in concentratie de 80%, 10%  MDM, oase macinate in carnea dezosata mecanic. Colorantii si E-urile, care dau gust si culoare nu lipsesc, cum sunt E250 si E251, care dau nuanta rozalie mezelurilor si le face sa arate delicioase si sunt cancerigene.