Acasă Stirile zilei Bani MAFIA de la ASF? DNA il acuza oficial pe seful institutiei de...

MAFIA de la ASF? DNA il acuza oficial pe seful institutiei de constituirea unui GRUP INFRACTIONAL

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dan Radu Rusanu, seful ASF (Autoritatii de Supraveghere Financiara), a fost acuzat de procurorii DNA ca a constituit un grup infractional cu scopul „protejarii frauduloase” a intereselor SC Carpatica. Totodata, Rusanu este urmarit penal complicitate la abuz in serviciu. 

DNA sustine ca in perioada mai – iunie 2013, inculpatii Carabulea Ilie, Mirzac Marian, Mustatea Radu, impreuna cu alte persoane, au constituit un grup infractional organizat in vederea savarsirii de infractiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA. In urma cercetarilor efectuate pana in prezent au rezultat date cu privire si la participarea altor persoane la activitatea infractionala care face obiectul cercetarilor prezentei cauze penale.

Din ordonanta de extindere a urmaririi penale intocmita de procurori rezulta ca exista date si indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii decembrie 2013, Dan Radu Rusanu „a exercitat presiuni”, in calitate de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, asupra mai multor societati de asigurari, „urmarind si reusind” impunerea lui Radu Mustatea la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), asociatie profesionala formata din toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde.

„De asemenea, cunoscand ca inculpatul Mirzac Marian proteja interesele financiare ale SC Carpatica Asig SA, suspectul Rusanu Radu Dan a intreprins demersuri in vederea inlaturarii, din cadrul Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara a suspectului Tudor Daniel George, care detinea functia de vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor si in vederea inlocuirii acestuia cu Mirzac Marian. In felul acesta presedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasa a intereselor SC Carpatica Asig SA”, a precizat DNA.

In acest context, sustin procurorii, Dan Radu Rusanu a facut demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, „care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup”.

Potrivit DNA, Rusanu ar fi intocmit proiectul ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 93/2013, privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, precum si pentru modificarea Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania si a avizat, in calitate de presedinte al ASF, proiectul de lege, care a fost ulterior adoptat in sedinta de guvern din 16 octombrie 2013 si publicat in Monitorul Oficial din 18 octombrie 2013.

Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a declarat, la iesirea de la DNA, ca, in opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legatura mai mare cu Astra decat cu ordonanta ASF, precizand ca martea viitoare va avea raspunsul privind urmarirea sa penala.

„Eu cred ca are legatura mai mult cu Astra decat cu ordonanta, petnru ca ati vazut si dumneavoastra o declaratie a domnului presedinte Basescu, in care spune ca pentru actiunea nejustificata la Astra ar trebui sa raspunda conducerea incompetenta a ASF-ului. Vom vedea peste doua, trei, patru saptamani daca actiuneea incompetentilor de la ASF a fost nejustificata vizavi de Astra sau domnul presedinte Basescu probabil ca a conchis ca aceasta actiune este nejustificata ca sa-si apere pe prietenul dansului, domnul Dan Adamescu”, a mai spus Dan Radu Rusanu.