In apropierea orasului Slaviansk din estul Ucrainei nu exista fabrici de armament, baze ale armatei, magistrale de transport de importanta majora sau echipamente militare geostrategice. In schimb, potrivit unui raport al Institutui regal pentru studii de aparare, RUSI, localitatea este „epicentrul jocului, care ar putea impinge Moscova la limita unei interventii deschise”, scrie Financial Times.

Nu departe de Slaviansk se afla ceva care, in opinia analistilor militari, poate explica rolul cheie al orasului: un depozit de arme de foc. „Sunt in jur de 5 milioane de bucati, de la pusti, la mitraliere.

slaviansk

Tot acest arsenal a fost ascuns, inca din perioada razboiului rece, in fostele mine de sare de langa Slaviansk, ca masura inclusa in planurile de urgenta privind inarmarea populatiei in cazul unei interventii straine”, afirma autorul articolului din Financial Times.

In opinia analistilor si a surselor din serviciile de spinoj contactate de ziaristii britanici, Moscova se tema ca autoritatile de la Kiev vor incerca sa imparta acest armament oamenilor.

„Dar faptul ca sustinatorii locali ai Moscovei au stiut de respectivul depozit de armament si au ocupt pozitii in imediata lui apropiere, blocand accesul, indica fara echivoc nivelul de planificare a insurgentilor pro-rusi, a explicat un expert in spionaj, care a dorit sa ramana anonim”, scrie FT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.