Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a prezentat opt tratamente experimentale si doua vaccinuri de dezvoltat celor aproximativ 200 de experti reuniti joi la Geneva pentru a invinge Ebola, relateaza AFP.

„Niciunul nu a fost probat clinic”, afirma OMS intr-un document de lucru publicat joi.

De asemenea, „in contextul in care in prezent sunt implementate masuri exceptionale in vederea accelerarii ritmului testelor clinice, noile tratamente si vaccinuri nu vor fi disponibile pentru uz general inainte de sfarsitul lui2014”, a avertizat organizatia.

„Pana atunci vor fi disponibile doar cantitati mici, cateva doze de tratament”, anunta OMS, subliniind ca dezvoltarea si evaluarea clinica a acestor tratamente necesita „pana la zece ani in conditii normale”.

Epidemia actuala de Ebola din Africa de Vest nu are precedent in privinta amplorii, complexitatii si consecintelor asupra sistemelor de sanatate.

Cei 200 de experti, reuniti cu usile inchise la initiativa OMS intr-un hotel din apropiere de aeroportul din Geneva, urmeaza sa analizeze „posibilitatile de producere si utilizare a acestor tratamente” experimentale.

Reuniunea vizeaza totodata sa „informeze autoritatile de reglementare de la nivel national asupra situatiei produselor susceptibile sa fie utilizate si sa favorizeze contactele intre tarile afectate si fabricanti”.

Potrivit ultimului bilant, prezentat miercuri de directoarea generala a OMS Margaret Chan, au murit peste 1.900 de persoane din cele aproximativ 3.500 de cazuri. Saptamana trecuta OMS inregistra 1.552 de morti din 3.069 de cazuri.

Tarile cele mai afectate sunt Liberia, Sierra Leone si Guineea. Nigeria este afectata in mai mica masura, iar un caz a fost inegistrat in Senegal, al unui barbat din Guineea care a trecut frontiera.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.