Acasă Stirile zilei Justitia Lovitură pentru Gabriel Resources. Planurile de urbanism pentru mina RMGC, anulate irevocabil

Lovitură pentru Gabriel Resources. Planurile de urbanism pentru mina RMGC, anulate irevocabil

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil joi, decizia din 2009 a Consiliului Local Roşia Montană prin care a fost validată procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) şi Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roşia Montană Gold Corporation. Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, susţine că hotărârea nu afectează deciziile Consiliului Local Roşia Montană privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continuă.

Curtea de Apel Alba Iulia a anulat irevocabil joi, în urma unei reclamaţii depusă de trei organizaţii non-guvernamentale, decizia din 2009 a Consiliului Local Roşia Montană prin care a fost validată procedura de vot privind Planul de Urbanism General (PUG) şi Planul de Urbanism Zonal (PUZ) pentru Zona de Dezvoltare Industrială Roşia Montană Gold Corporation, se arată într-un comunicat al Gabriel Resources, înregistrată în Canada şi listată la Toronto.

Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, susţine că hotărârea de joi a Curţii de Apel Alba Iulia nu afectează deciziile Consiliului Local Roşia Montană privind adoptarea planurilor de urbanism, ci doar procedura de vot, iar procesul de avizare a proiectului continuă.

„Monitorizăm atent situaţia în România şi, odată ce vor fi disponibile mai multe detalii, vom face anunţurile potrivite. Pentru moment, procesul de avizare pentru proiect continuă”, a declarat în comunicat Jonathan Henry, preşedinte şi director general al Gabriel Resources.

Deciziile de adoptare a planurilor de urbanism, luate în 2002, nu sunt afectate de hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia, se spune în comunicat.

„Decizia Curţii de Apel Alba Iulia nu se aplică în privinţa deciziilor din 2002 ale Consiliului Local Roşia Montană de a adopta documentaţia PUG şi PUZ, despre care ştim că sunt încă valide şi legale (…) Compania confirmă că toate procedurile existente de avizare, care sunt foarte avansate, vor continua în acord cu prevederile legale. În plus, noul proiect de documentaţie de urbanism pentru proiect este într-un stagiu avansat (…) şi va rezulta în emiterea unui noi PUZ. Comunităţile locale afectate de proiect au iniţiat de asemenea procedurile pentru un nou PUG”, se arată în comunicat.

În plus, compania a arătat, potrivit Bloomberg, că decizia de joi a Curţii nu afectează procesul de obţinere a avizului de mediu pentru proiectul Roşia Montană.

Purtătorul de cuvânt al RMGC, Andreea Năstase, a declarat pentru Bloomberg că nu există nicio legătură între decizia Curţii de Apel Alba Iulia şi procesul de obţinere a permisului de mediu pentru proiectul minier, ultimul aviz important necesar pentru demararea lucrărilor la Roşia Montană.

„Am înţeles că decizia se referă la un plan zonal adoptat în 2009. Un plan zonal mai vechi, datând din 2002, este valid şi în vigoare”, a spus Năstase.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat pentru Bloomberg că Executivul nu a primit de la Curte niciun document privind proiectul Roşia Montană.