Acasă Stirile zilei Justitia Lovitura dura pentru coalitia penalilor! Kovesi, desemnata drept personalitatea publica a anului...

Lovitura dura pentru coalitia penalilor! Kovesi, desemnata drept personalitatea publica a anului de catre Emerging Europe

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Procurorul public european, Laura Codruta Kovesi, a fost desemnata joi de publicatia londoneza Emerging Europe drept personalitatea publica a anului.

Actualmente sefa Biroului procurorului public european (EPPO), Kovesi a ajuns initial in atentia publica in Romania, tara ei natala, in calitate de sefa a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), al carei director a devenit in 2013. In timpul celor cinci ani in care s-a aflat in aceasta functie, ea a supervizat trimiterea in judecata a mii de politicieni corupti: primari, parlamentari si chiar fosti premieri au fost gasiti vinovati de coruptie si condamnati la inchisoare, scrie Emerging Europe.

”Aceasta distinctie este o recunoastere a muncii remarcabile a doamnei Kovesi in fruntea DNA, unde a devenit un model pentru agentiile de combatere a coruptiei din intreaga regiune a Europei emergente si un simbol al luptei impotriva coruptiei si al consolidarii statului de drept’, spune Andrew Wrobel, partener fondator al Emerging Europe. ‘Desemnarea ei ulterioara in functia nou creata ca primul procuror public al Europei nu face decat sa confirme rolul important pe care ea l-a jucat si va continua sa-l joace in lupta impotriva coruptiei”, adauga acesta, citat de Agerpres.

In calitate de procuror public european, Laura Codruta Kovesi are ocazia sa schimbe atitudinile la nivel european. EPPO, cu sediul in Luxemburg, care ar urma sa devina functional la sfarsitul anului curent, va fi un birou independent insarcinat cu investigarea, punerea sub acuzare si condamnarea infractiunilor impotriva bugetului UE, precum fraude, coruptie si fraude transfrontaliere cu TVA mai mari de 10 milioane de euro. Lista infractiunilor poate fi extinsa in viitor pentru a include, de exemplu, terorismul.

Premiile Emerging Europe sunt in 2020 la a treia editie si fac parte dintr-un program de prezentare a ceea ce este mai bun in regiunea Europei emergente: personalitati, organizatii publice si private, precum si proiecte si initiative. Printre precedentii laureati se numara Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar International, si profesorul Gunter Verheugen, fost vicepresedinte al Comisiei Europene.

Ceremonia acordarii distinctiilor din acest an era programata sa aiba loc in 25 iunie, la Parlamentul European, la Bruxelles. Din cauza pandemiei de COVID-19, laureatii de anul acesta vor fi anuntati online in urmatoarele saptamani si luni.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos