In cei mai vechi munti din tara noastra, Macin, din nordul Dobrogei, daca urmezi traseul Culmea Pricopanului descoperi o minune a naturii: Sfinxul din Dobrogea.

O piatra slefuita de vant si de secole. Asa a aparut Sfinxul: chipul unui barbat ingandurat, cu riduri si cu fruntea indreptata spre pamant. Zici ca-i chipul unui dobrogean pe care poverile l-au rapus. Sfinxul din Dobrogea nu este singurul punct de atractie din Rezervatia Naturala Muntii Macin.

Aici se gasesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decat primii dinozauri pe Pamant. Indiferent pe ce traseu ai apuca ochii iti vor fi vrajiti de peisaje aride, de stanci ranitice, de paduri mediteraneene, paduri de silvostepa unde creste bujorul dobrogean, paduri de fagi, canioane sapate de cursurile de apa, poieni cu flori variate.

Rezervatia Naturala Muntii Macin propune nu mai putin de noua trasee turistice.

Traseul Culmea Pricopanului, in lungime de sase kilometri, are urmatoarea ruta: Macin – Regia Tutunului – Vf. Sulucu Mare – Piatra Raioasa – saua serparu – Vf. Caramalau – Fantana de Leac – Macin Traseul Culmea Pricopanului poarta pasii vizitatorului printre formatiuni geologice spectaculoase care au luat nastere acum 255 de milioane de ani.

Masivul Pricopan constituie creasta cea mai spectaculoasa din aria parcului. Aici pot fi admirate uriase formatiuni granitice, stanci semete si panorame vaste. Doar aici poti admira peisaje de gol alpin.

Printre stancarii golase intalnim plante rare de importanta internationala precum: clopotelul dobrogean, garofita pitica, merinana. Aceasta creasta cu vegeratie pitica si stancarii este un bun habitat pentru reptile: testoasa dobrogeana, gusterul dobrogean, sarpele rau, dar si pentru mamifere mici: dihorul patat, jderul de piatra, dihorul de stepa.

Culmea Pricopanului este principalul punct de monitorizare a migratiei pasarilor rapitoare ce ne traverseaza tara.
Povestile Macinului

Traseul „Povestile Macinului“ se adreseaza tuturor categoriilor de turisti sau vizitatori fiind un traseu de dificultate medie. Traseul are punctul de plecare din localitatea Greci, intrandu-se in parc pe Valea Racova, urca pe Dealul cu Drum spre varful Cartalu, pe care il ocoleste prin stanga, se continua spre varful Calcata si coboara pe Valea Carabalu in localitatea Greci.

In primul punct de pe traseu, reprezentantii parcului national ti-au pregatit cateva informatii generale: o scurta istorie a Dobrogei si cateva date despre zona Macinului si peisajele uimitoare de aici. in acest punct te poti odihni pe bancuta, la umbra unui arbore racoros, inainte de a porni mai departe.

La punctul doi poti descoperi cum se poate adapta un arbore la conditiile climatice putin cam aspre ale Dobrogei: precipitatii putine, caldura mare, strat redus de sol. si totuti unii arbori reusesc si „pregatesc terenul” pentru altii. La punctul trei te asteapta o scurta istorie a evolutiei peisajului, intr-un loc ce-ti ofera o frumoasa panorama.

Daca este senin poti vedea si Dunarea in departare.Am adaugat pentru tine si o mica legenda locala a denumirii localitatii Greci. Parcurgand traseul la punctul patru vei afla cateva dintre secretele plantelor din Parcul National Muntii Macinului. Unele plante de pe aceste melaeguri sunt extrem de rare, altele se gasesc doar aici.

Pentru a supravietui in conditii de ariditate fiecare planta are mici secrete pentru adaptare. Aici vei descoperi o zona speciala in cadrul parcului: Rezervatia Moroianu. Aici se gasesc specii de flora extrem de variate, unele foarte rare si chiar cateva flori „venite” din indepartatul Caucaz, Iran sau Asia Mica.

La punctul sase te asteapta o intalnire pe …hartie, cu cateva specii de animale din Parcul National Muntii Macinului. Daca ai ajuns deja la numarul sapte, vei afla ceea ce putini stiu: in Macin se gasesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decat primii dinozauri pe Pamant, scrie adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.