Acasă Stirile zilei Linia ferata de mare viteza Budapesta-Bucuresti-Constanta este din nou in actualitate!

Linia ferata de mare viteza Budapesta-Bucuresti-Constanta este din nou in actualitate!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Linia ferata de mare viteza Budapesta-Bucuresti-Constanta, este din nou printre prioritatile CFR.

Compania Nationala de Cai Ferate a bugetat pentru anul acesta fonduri pentru demararea proiectului ce vizeaza construirea unei linii de cale ferata de mare viteza Budapesta-Bucuresti-Constanta. Linia figureaza in contractul de activitate al companiei la capitolul „proiecte propuse”, iar pe lista privind creditele bugetare in perioada 2012-2015 pentru obiectele de investitii suma propusa pentru demararea acestui proiect se ridica la 10.340.000 de lei in 2013. Banii sunt prevazuti pentru studiul de prefezabilitate pentru analiza unor variante de traseu pe teritoriul Romaniei si ar trebui sa fie asigurati din fonduri comunitare.

Printre proiectele propuse anul acestade CFR mai figureaza construirea liniei de cale ferata Bucuresti NordAeroportul International Henri Coanda . De asemenea, CFR mai are in pregatire constructia liniei Ramnicul Valcea-Valcele pentru care compania a propus un buget de 19.983.000 de lei fata de 34 de milioane de lei cat a fost executia preliminata la 31.12.2012.

Despre linia de mare viteza Budapesta- Bucuresti- Constanta se vorbeste inca din 2007 cand Guvernele Romaniei si Ungariei au batut palma pentru concretizarea proiectului. Linia, pe care vagoanele ar trebui sa circule cu 250 km/h, ar fi trebuit sa fie o prelungire a celei care va lega Parisul de de capitala Ungariei, trecand prin Strasbourg, Viena si Bratislava. Valoarea investitiei comune era atunci estimata la aproximativ 15 milioane de euro.

De atunci, proiectul a tot fost amintit de politicieni, dar nimic concret nu s-a intamplat.

Sursa: economica.net