Acasă Stirile zilei Justitia Liderii europeni se tem de Laura Codruta Kovesi. Premierul Cehiei: Kovesi e...

Liderii europeni se tem de Laura Codruta Kovesi. Premierul Cehiei: Kovesi e un bici!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

După ce magistrații cehi au înaintat Parchetului European dosarul de conflict de interese al premierului Andrej Babiš, acesta a apreciat că instituția condusă de Laura Codruța Kovesi că este „un nou bici”.

Declarațiile lui Babiš au venit după ce Parchetul General al Cehiei a confirmat informațiile apărute la începutul lunii iunie potrivit cărora dosarul a fost declinat către Parchetul European condus de Kovesi în calitate de procuror-șef al UE, relatează Euractiv.com, citat de newsweek.ro.

Premierul ceh a mai declarat, de asemenea, că Parchetul European „este o altă instituție care să se amestece în treburile interne ale Cehiei” care „cedează treptat tot mai multe prerogative” Bruxelles-ului.

Parchetul European, care și-a început activitatea pe 1 iunie, va investiga infracțiunile financiare grave ce țin de bugetul UE și fondurile europene și a acceptat deja 12 dosare din Cehia, inclusiv pe cel al lui Babiš, potrivit jurnaliștilor de la iROZHLAS.

Babiš este acuzat de conflict de interese, acuzație confirmată recent de auditorii Comisiei Europene.

Potrivit raportului redactat de auditorii Comisiei, Babiš a controlat în continuare conglomeratul agricol Agrofert care a primit fonduri europene în valoare de milioane de euro în timpul mandatului său, chiar dacă acesta a transferat nominal proprietatea asupra sa către două fonduri fiduciare în 2017.

Parlamentul European a cerut, printr-o rezoluţie, oprirea accesării fondurilor europene pentru companiile deţinute de premierul ceh Andrej Babis din cauza unor conflicte de interese, transmite Reuters.

Firmele controlate de Babis, reunite în holdingul Agrofert, sunt printre cei mai mari beneficiari de subvenţii agricole directe din Uniunea Europeană, în principal plăţi acordate la hectar, dar şi de subvenţii acordate de autorităţile naţionale pentru investiţii şi care sunt ulterior rambursate de la bugetul UE.

Rezoluţia Parlamentului European, adoptată săptămâna trecută, cu 505 voturi pentru, 30 de voturi împotrivă şi 155 de abţineri, nu conduce la vreo acţiune directă, dar solicită Comisiei Europene să analizeze suplimentar acest caz şi chiar să înceapă procedurile care ar putea stopa finanţările europene către Republica Cehă.