Acasă Utile Leguma care te pune pe picioare instant! Este indicata dupa orice boala!

Leguma care te pune pe picioare instant! Este indicata dupa orice boala!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfecla rosie se numara printre cele mai sanatoase legume de pe planeta pentru faptul ca ofera proprietati medicinale puternice si amelioreaza multe boli si afectiuni. Culoarea rosie a sfeclei este data de compusii antocianici care, in acelasi timp, ofera si proprietati anticancerigene.

Extractul de sfecla este intens studiat in prezent pentru proprietatile sale de prevenire si combatere a cancerului mamar, pancreatic si de prostata. in plus, sfecla contine un agent antiinflamator denumit betaina, care sustine sanatatea inimii. Sfecla mai contine si multi nutrienti esentiali precum vitaminele B1, B2, B12, C si mineralele magneziu, cupru, fier, potasiu, iod si fosfor.

Sfecla este binecunoscuta pentru concentratiile mari de acid folic pe care le contine, o vitamina care, printre altele, previne si aparitia malformatiilor congenitale. Aceasta leguma regleaza nivelurile colesterolului, imbunatateste circulatia sangelui, sprijina functia hepatica si asista procesul de detoxifiere a sangelui si a ficatului.

Multumita azotatilor pe care ii contine, sfecla este un remediu naturist ideal si pentru coborarea tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu stiintific, consumarea zilnica a unui pahar de sfecla a determinat o scadere valorica a tensiunii arteriale sistolice cu aproximativ 4-5 unitati.

Sfecla creste vitalitatea si gradul de rezistenta fizica si imbunatateste performantele sportive. Sfecla poate fi consumata in stare cruda sau fiarta, oparita la abur sau sub forma de suc concentrat.

Nu mai arunca nici frunzele de sfecla! Adauga-le si pe ele la mancare, pentru ca contin mult potasiu (o jumatate de cana contine aprox. 644 mg de potasiu), proteine, zinc, fosfor, mangan, cupru, fier, calciu, vitamina A si vitamina C. Frunzele de sfecla contin mai mult fier si decat spanacul!

Cercetarile recente au aratat ca sfecla poate contribui la prevenirea si vindecarea bolii Alzheimer, dar si la prevenirea osteoporozei prin intarirea sistemului imunitar si mentinerea densitatii osoase sanatoase. Un alt avantaj al consumului de sfecla consta in reducerea riscului de aparitie a cataractei oculare si a degenerescentei maculare multumita concentratiei mari de betacaroten.

Mai multe studii au demonstrat ca o alimentatie bazata pe alimente bogate in potasiu si cu continut mic de sodiu poate reduce riscul de infarct cardiac si de accident vascular cerebral cu pana la 21%.

Sfecla este si un excelent energizant, asa ca atunci cand te mai simti lipsit de energie, prepara-ti rapid un pahar de suc proaspat de sfecla.

Sursa: Secretele