Leguma banala care poate distruge 14 tipuri de celule canceroase!

Cei mai multi dintre noi sunt constienti de beneficiile usturoiului pentru sanatate, acesta fiind recunoscut ca un agent antiviral si de stimulare a imunitatii. Insa stiai ca usturoiul incoltit are chiar mai multe de oferit, in special in ceea ce priveste prevenirea cancerului.

Exista unele conceptii gresite despre germinarea usturoiului, care ne determina sa il aruncam atunci cand a incoltit. Este adevarat ca unele legume, cum ar fi cartofii, au o toxicitate crescuta pe masura ce imbatranesc si incep sa incolteasca. Cu toate acestea, usturoiul sta la polul opus. Cercetatorii au decoperit ca usturoiul incoltit este chiar mai bun decat cel proaspat, neincoltit.

Un studiu recent finantat de Institutul coreean de Planificare si Evaluare a tehnologiilor a descoperit ca usturoiul incoltit este mai bogat in antioxidanti. Cercetarea a constatat ca sistemul imunitar propriu al usturoiului este imbunatatit dupa germinare prin producerea de fitoalexine – substante chimice care face planta de usturoi mai putin sensibila la agentii patogeni. Este practic un scut de protectie a plantei impotriva bolilor, care ne poat ajuta si pe noi, de asemenea.

Si alicina, acel compus sulfuros, este mai pronuntat in usturoiul incoltit. Alicina este eficienta impotriva ciupercilor, bacteriilor, virusurilor si parazitilor. Aceste fitochimicale benefice ne sunt transmise atunci cand includem frecvent in dieta noastra usturoiul incoltit.

Cercetatorul si dr. Jong-Sang Kim sustine ca germinarea schimba metabolismul usturoiului in raport cu usturoi proaspat. Dupa 5 zile de incoltire, bulbii de usturoi aveau un indice de antioxidanti mai mare comparativ cu cei mai tineri bulbi, neincoltiti. De asemenea, proprietatile antioxidante ale usturoiului incoltit cresc in special in cazul cancerului.

Usturoiul incoltit s-a dovedit a fi eficient in distrugerea a 14 de tipuri de celule canceroase, inclusiv cele responsabile pentru cancerul cerebral, pulmonar, de san si cancer pancreatic. Dar aceasta nu este tot. Cu fitochimicalele sale, usturoiul incoltite devine de doua ori mai eficient pentru combaterea accidentelor vasculare cerebrale, precum si eliminarea radicalilor liberi, responsabili pentru imbatranirea precoce si infamatii, notează bzi.

Fiti precauti, totusi! Asigurati-va ca alegi un usturoi de calitate. Usturoiul importat este adesea iradiat si pulverizat cu compusi toxici. In astfel de cazuri, sunt slabe sanse ca bulbii sa mai germineze si chiar daca reusesc sa incolteasca este mai bine sa eviti consumul.

spre