Acasă Stirile zilei Stiinta LEGEA FIZICII, data peste cap! STEAUA NEUTRONICA ce nu ar fi trebuit...

LEGEA FIZICII, data peste cap! STEAUA NEUTRONICA ce nu ar fi trebuit sa existe, straluceste cat 10 milioane de SORI!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O stea neutronica dintr-o galaxie apropiata de Calea Lactee ce nu ar fi trebuit sa existe, straluceste cu intensitatea a 10 milioane de sori, conform Business Insider.

Descoperirea acestei stele, prezentata in ultimul numar al revistei Nature, ridica numeroase intrebari si sfideaza intelegerea fizicii, care se afla la originea unora dintre cele mai extreme evenimente care se produc in Univers.

Aceasta stea neutronica a fost inclusa in categoria unor surse de lumina pe cat de stralucitoare pe atat de rare, asa-numitele surse de radiatii X ultra-luminoase (ULX — ultra-luminous x-ray). Desi nu este cea mai mare astfel de sursa observata, aceasta stea neutronica are o stralucire de 10 ori mai puternica decat orice alta stea neutronica descoperita pana in prezent.

Obiectele cosmice ULX apar, de obicei, atunci cand o gaura neagra devoreaza o stea din apropiere. Imensa forta gravitationala a unei gauri negre atrage gazele fierbinti ale stelei, asa cum am desfasura un ghem de sfoara, consumand incet steaua din apropiere. Pe masura ce gazul stelar se prabuseste in gaura neagra, se formeaza un disc ultra-luminos, extrem de fierbinte, in jurul gaurii negre, disc pe care astronomii il pot observa de pe Pamant. Temperatura gazelor din acest disc este de ordinul zecilor de milioane de grade pe scara Fahrenheit, iar cea mai mare parte a luminii pe care o emite un astfel de disc este sub forma de radiatii X.

Incepand cu anii ’70, oamenii de stiinta au inceput sa detecteze astfel de obiecte pe care le-au denumit ULX. Desi originea acestor obiecte cosmice nu este foarte bine cunoscuta, oamenii de stiinta banuiesc ca ele se formeaza in astfel de sisteme cosmice binare compuse dintr-o stea si o gaura neagra.

De asemenea, pana in prezent se credea ca obiectele ULX se formeaza doar in jurul gaurilor negre active, in contextul imensei lor atractii gravitationale, dar descoperirea acestei noi stele neutronice foarte stralucitoare infirma aceasta teorie, conform revistei Nature.

La aproximativ 12 milioane de ani lumina de Pamant se afla galaxia M82. Spre centrul acestei galaxii a fost descoperit un sistem binar format dintr-o stea si un pulsar (un tip de stea neutronica). Observat prin intermediul Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), apartinand NASA, acest pulsar emite fascicule de raze X mai stralucitoare decat orice alt pulsar cunoscut din Univers.

La fel ca si gaurile negre, stelele neutronice se formeaza atunci cand o stea mult mai masiva decat Soarele se prabuseste in sine, dupa ce-si consuma combustibilul nuclear. Stelele neutronice nu au insa o forta gravitationala la fel de intensa ca a gaurilor negre si nu pot bloca fotonii in campul lor gravitational. Steaua neutronica descoperita emite lumina sub forma de fluxuri periodice, iar oamenii de stiinta sunt din acest motiv convinsi ca obiectul astronomic descoperit este un pulsar si nu o gaura neagra.

Insa forta gravitationala mai slaba a pulsarilor i-a facut pe astrofizicieni sa creada ca astfel de stele nu pot fi surse de radiatii X ultra-luminoase.

„Luminozitatea radiatiilor X provenite din astfel de discuri de acretie este determinata de gravitatie. Cu cat (o gaura neagra) inghite mai multa materie, cu atat radiatiile X emise sunt mai puternice. De asemenea, cu cat un obiect este mai greu, cu atat poate capta mai multa materie intr-o anumita unitate de timp si cu atat mai stralucitoare vor fi emisiile sale de raze X”, explica Matteo Bachetti, astrofizician la Observatorul Cagliari din Sardinia, coordonatorul studiului publicat in revista Nature.

Cele mai masive stele neutronice au masa de zeci de ori mai mica decat a gaurilor negre. Si totusi, acest pulsar descoperit de Bachetti si de colegii sai are o stralucire mai puternica decat foarte multe gauri negre observate. Acest pulsar este de 10 ori mai stralucitor decat orice alt pulsar observat vreodata si straluceste cu intensitatea a 10 milioane de sori!

Conform teoriilor existente despre cat de stralucitoare pot fi aceste stele neutronice, acest pulsar ar fi trebuit sa aiba o stralucire de 100 de ori mai slaba. O posibila explicatie, conform echipei coordonate de astrofizicianul italian, este ca acest pulsar are un camp magnetic extraordinar de puternic care ar putea „modifica interactiunile dintre radiatii si materie, permitand manifestarea unor rate mai ridicate de acretie”.

Sursa: agerpres.ro