Acasă Sanatate Legatura incredibila dintre suplimentele cu vitamine si cancer! Mizele unei afaceri de...

Legatura incredibila dintre suplimentele cu vitamine si cancer! Mizele unei afaceri de sute de milioane de euro

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mai multi medici au tras importante semnale de alarma cu privire la efectele inverse ale consumului tot mai ridicat de suplimente nutritive.

Acestia sustin ca atunci cand aceste suplimente sunt luate „dupa ureche”, poate creste semnificativ incidenta imbolnavirilor cu cancer. Numai ca, daca aceste semnale de alarma ar face obiectul unor dezbateri serioase organizate de catre Ministerul Sanatatii sau alti factori decidenti din sistemul medical, puternicele companii pharma ar ajunge pur si simplu in pragul colapsului financiar. Fie si pentru simplul motiv ca, doar in privinta suplimentilor alimentari, vorbim de o piata „la vedere” de peste 220 milioane de euro. Iar teama de un astfel de scandal este atat de mare, incat asa-numita „mafie pharma” se agita deja sa blocheze la nivelul Ministerului Sanatatii orice deschidere a „cutiei Pandorei” privind acest subiect.

Nu este chiar asa un secret ca, pana si pe perioada crizei economice care s-a abatut si asupra tarii noastre anii trecuti, singurul domeniu care a iesit pe plus, obtinand profituri de-a dreptul uriase, a fost cel pharma. Care nu s-a bazat insa musai pe vanzarea de medicamente, cat mai ales pe comercializarea suplimentilor nutritivi, celebrele cutii intens colorate continand tot felul de„complex de multivitamine si multiminerale” sau alti „intaritori ai imunitatii” si „produse tonice” pentru organism, anunta National.ro.

Desigur ca lobystii companiilor pharma ar putea bate moneda ca este treaba oricui daca vrea sa se indoape cu „complexul de multivitamine si multiminerale”, dar uite ca, totusi, dupa cum o stiu foarte bine pana si nutritionistii, exista totusi o mare problema. Iar „buba” acestei afaceri de sute de milioane de euro este legata atat de lipsa unei reglementari in domeniu, cat si de nivelul de substanta activa din aceste suplimente nutritive. Pentru ca, fie si in cazul in care un medic recomanda luarea de vitamine, cine verifica exact care este cantitatea folosita in „complex”, din moment ce nu exista nicio autoritate care sa reglementeze aceasta piata?

Asa ca, in mod normal, uite ca acest subiect, mai ales ca medicii romani trag tot mai multe semnale de alarma privind pericolele imense la care se supun unii dintre cei care cad victime reclamei agresive si consuma „la liber” tot felul de „multivitamine si multiminerale” ar putea reprezenta o prioritate a mandatului actualului ministru al Sanatatii. Fie si cu riscul sa se supere rudele pe el…