Dostoievski a fost unul dintre cei mai importanti scriitori rusi, operele sale avand un efect profund asupra cititorilor. Creatiile sale filozofice si psihologice demonstreaza talentul de observator extraordinar al psihologiei umane si al realitatilor politice.

Ideile acestui om de calitate te vor ajuta sa analizezi starile patologice ale mintii, sa privesti cu alti ochi viata si omenirea.

1.Scopul existentei noastre nu este acela de a ramane vii, ci de a ne gasi o ratiune in a trai.
2.Nimic nu-i mai de pret pe lume pentru om decat amintirea copilariei petrecute in caminul parintesc, daca dragostea si buna intelegere salasluiesc cat de cat in casa.
3.Omul este nefericit pentru ca nu stie ca este fericit. Numai din acest motiv. Aceasta e totul, totul! Cel care constata aceasta, acela va fi fericit imediat, in aceeasi clipa.
4.Doar omul e prost, fenomenal de prost. Adica, desi nu e prost deloc, e, in schimb, atat de nerecunoscator ca, daca ai cauta, tot n-ai gasi pe cineva mai rau decat el.
5.Cei mai buni oameni sunt toti nebuni. O duc bine numai mediocrii si cei lipsiti de talent…
6.Numai ticalosilor le vine usor sa minta in toate imprejurarile.
7.E cu putinta oare ca omul sa se simta cu adevarat nefericit? Dar ce importanta au necazurile si nenorocirile mele daca sunt in stare sa fiu fericit? stiti, nu inteleg cum poate cineva trece pe langa un copac si sa nu fie fericit ca-l vede? Sa stea de vorba cu un om si sa nu fie fericit ca-l iubeste?… Dar exista atatea lucruri minunate pe care le intalnesti la fiecare pas si pe care pana si omul cel mai decazut le gaseste minunate!
8.Sunt atatea taine care ne inconjoara! Prea multe enigme apasa asupra bietului om pe acest pamant. Dezleaga-le cum te taie capul, si iesi la liman teafar, nevatamat, daca-ti da mana.
9.Viata e duelul lui Dumnezeu cu diavolul, iar campul de batalie sunt eu.
10.Nu cuiele  l-au rastignit pe Hristos, ci Iubirea!
11.Fantasticul este tot una cu realul; fara real nu exista fantastic.
12.Acolo unde mintea vede numai rusine, inima descopera frumosul.
13.Daca vrei sa vezi raiul pe pamant, priveste in ochii unui copil.
14.Femeia se naste aristocrata si, daca se dovedeste demna moral, este egala cu oricine, este egala cu regii.
15.Psihologia te ajuta sa ajungi la orice concluzie doresti. Depinde numai de cel care o manuieste.
16.Viata e un rai, numai ca noi nu vrem sa stim, caci daca am vrea sa stim chiar maine s-ar intinde raiul peste toti.
17.Daca iubirea ta nu naste iubire, daca tu, ca barbat care iubesti, nu te faci iubit, iubirea ta e neputincioasa, iubirea ta e nefericire.
18.in fond, la noi, fiecare il suspecteaza pe celalalt de prostie fara sa stea deloc pe ganduri si fara sa-si puna intrebarea respectiva si la adresa sa: “Oare nu cumva eu voi fi fiind in realitate cel prost?”
19.Eu nu stiu sa tac atunci cand inima din mine vorbeste…
20.Iubeste viata mai presus decat intelesurile ei, si abia atunci ii vei pricepe sensul.
21.O dragoste asupra careia trebuie sa ai mereu ochii atintiti nu-ti da nicio satisfactie si o iubire pe care esti nevoit s-o pazesti nu reprezinta nimic. Tocmai asta n-au inteles oamenii gelosi.

Sursa: devorbacutine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.