Acasă Stirile zilei Justitia L-a ajuns BLESTEMUL lui Basescu. Cristian David, adus cu mandat la DNA

L-a ajuns BLESTEMUL lui Basescu. Cristian David, adus cu mandat la DNA

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fostul ministru de Interne, Cristian David, a fost adus cu mandat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Cristian David nu a facut declaratii presei. Potrivit unor surse judiciare, el este audiat in dosarul in care anul trecut s-a cerut ridicarea imunitatii pentru a incepe urmarirea penala pentru luare de mita si spalare de bani.

In 19 noiembrie 2014, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a solicitat inceperea urmaririi penale pentru fostul ministru Cristian David, precizand ca decizia sa nu inseamna ca acesta este vinovat.

El a indicat ca in documentatia trimisa de Parchetul General, provenita de la DNA, se arata ca David ar fi suspect pentru incasarea unei mite de 500.000 de euro pentru a inlesni emiterea de catre un prefect a unui titlu de proprietate pentru o suprafata de teren intravilan de 15 hectare.

In 10 noiembrie, seful DNA, Laura Codruta Kovesi, i-a transmis procurorului general in vederea sesizarii sefului statului cererea de efectuare a urmaririi penale fata de Cristian David, fost ministru al Internelor si Reformei Administrative in perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008, pentru luare de mita si spalare de bani.

DNA a precizat ca faptele cu care a fost sesizata in 2014 constau in aceea ca ministrul David Cristian ar fi pretins in anul 2007 iar la 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro de la un denuntator pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.

„Pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare-cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie”, sustin procurorii.

Cristian David mai este implicat intr-un dosar.

Fostul ministru nai este urmarit penal in legatura cu justificarea sumeri de 60.000 de euro din declaratia sa de avere.  Este acuzat de DNA pentru ca ar fi incercat sa ascunda 60.000 euro in declaratia de avere. David este acuzat „ca a consemnat in fals, la rubrica venituri din alte surse, primirea a 60.000 euro, cu titlu de restituire imprumut, de la mama sa”, potrivit unui comunicat al DNA. DNA a transmis procurorului general referatul in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei pentru formularea cererii de efectuarea urmaririi penale fata de Cristian David.

Procurorii DNA mai arata ca, pentru ca mama demnitarului sa poata justifica cei 60.000 euro, David ar fi facut demersuri astfel incat, cu o persoana de incredere, a fost incheiat formal un antecontract de vanzare – cumparare a unui apartament in care se atesta, in mod nereal, faptul ca mama ministrului delegat ar fi vandut acelei persoane un apartament in judetul Prahova pentru suma de 60.000 euro.

Sursa: Agerpres