Acasă Stirile zilei Justitia Kovesi a dat in judecata Antena 3 si cere daune de un...

Kovesi a dat in judecata Antena 3 si cere daune de un milion de lei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Procuroarea de la DNA a deschis o actiune in instanta impotriva Antena 3 pentru afirmatii minicinoase la adresa ei si pentru prejudiciu de imagine. Kovesi cere daune totale de aproximativ 250.000 de euro.

Codruta Kovesi, in nume personal, a inregistrat, miercuri, la instanta de judecata „actiunea in daune morale impotriva persoanei juridice SC Antena 3 SA, precum si a persoanelor fizice Gadea Mihai, Ciuvica Mugur, Nae Bianca, Tudor Radu, Savaliuc Razvan, moderator, respectiv invitati, pentru afirmatii mincinoase care au creat un grav prejudiciu de imagine si au adus o grava atingere demnitatii umane”, se arata intr-un comunicat de presa al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Sursa sitata a precizat ca, in urma unor afirmatii vehiculate in mass-media in 19 iunie, referitoare la presupuse fapte de coruptie despre care s-a afirmat ca ar fi comise de catre Codruta Kovesi, DNA a solicitat, in 20 iunie, Inspectiei Judiciare „demararea verificarilor necesare pentru apararea reputatiei profesionale si a imaginii publice”.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a spus, inainte de a fi audiat la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in dosarul in care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenta care ar fi fost comise de Mircea Basescu, fratele presedintelui, ca aproape doua milioane de euro ar fi ajuns la procurorul sef al DNA, Codruta Kovesi, la presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, dar si la Vasile Blaga, despre care sustinea ca ar fi implicat in acest caz.

„Afirmatiile de o gravitate extrema au fost facute doar cu scopul exclusiv de a stirbi autoritatea personala si profesionala a procurorului sef DNA si a procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie”, a precizat sursa citata.

Potrivit DNA, dreptul la libera exprimare prevazut de articolul 30 din Constitutie trebuie exercitat in limite care sa nu prejudicieze demnitatea, onoarea si dreptul la proprie imagine, iar exprimarea publica a unui punct de vedere trebuie, in mod obligatoriu, sa respecte principiul responsabilitatii, deontologia profesionala si buna credinta.

„Acreditarea ideii ca «interlopul Bercea Mondial ar fi oferit bani procurorului sef al DNA pentru a fi eliberat, si afirmatiile ca procurorul sef al DNA este in incompatibilitate in calitatea sa de conducator al procurorilor care investigheaza dosarul de trafic de influenta» sunt de natura sa afecteze increderea opiniei publice in activitatea desfasurata de DNA. Preluarea afirmatiilor si de catre alte publicatii a contribuit la amplificarea acestor consecinte prin receptarea afirmatiilor denigratoare de catre mai multi cetateni, avand drept consecinta afectarea independentei intregului sistem judiciar si manipularea opiniei publice”, a aratat DNA.

Totodata, DNA a solicitat sa fie facute verificari in vederea apararii independentei justitiei si impartialitatii procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, „intrucat considera ca afirmatiile nereale, modul tendentios si aprecierile privind instrumentarea dosarului nr.227/P/2014 au fost de natura sa afecteze independenta procurorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie”.

Potrivit sursei citate, solicitarea a fost formulata in conformitate cu dispozitiile art.30 alin. 2 din Legea 317/ 2004 republicata, potrivit carora „judecatorii si procurorii se adreseaza Consiliului Superior al Magistraturii pentru apararea independentei, impartialitatii si reputatiei” cu referire la dispozitiile art.75 din Legea 303/2004 republicata si dispozitiile art.8 si 10 din Conventia europeana a drepturilor omului, care „consacra protectia reputatiei sau drepturilor altei persoane, precum si garantarea autoritatii si impartialitatii puterii judiciare”.

De asemenea, in 24 iunie, procurorul sef DNA a sesizat Consiliul National al Audiovizualului si a solicitat sa se constate ca au fost incalcate prevederile Deciziei nr. 220/2011 privind Codul de reglementare al continutului audiovizual, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul Audiovizualului), in cadrul Emisiunii „Sinteza zilei” difuzate de postul Antena 3 la data de 19 iunie, „deoarece nu au fost prezentate in mod corect mai multe fapte, nu a fost verificat contextul imprejurarilor despre care s-au facut afirmatii si nu a fost prezentat impartial si cu buna credinta niciunul dintre aspectele privitoare la temele emisiunii”.

„Asa-zisul material jurnalistic prezentat in cadrul emisiunii s-a grevat, de fapt, pe urmarirea in locuri publice a procurorului sef al DNA, cu unic scop de a surprinde imagini care apoi au fost prezentate trunchiat, pentru a putea sustine denigrarea sub toate modalitatile si pentru a-i fi stirbita autoritatea, prin afirmatii mincinoase. De altfel, prezentarea ca fiind conspirativa a unei intalniri pe strada dintre doua persoane, indiferent ca sunt sau nu sunt fosti colegi, prieteni sau nu, reprezinta o forma de abuz, incompatibil cu libertatea de exprimare, libertatea de informare”, se mai arata in comunicatul DNA.

In acest context, DNA a solicitat ca, in cadrul verificarilor efectuate, sa se constate ca afirmatiile formulate in cadrul emisiunii sunt total mincinoase si contin elemente de natura sa aduca grave atingeri reputatiei profesionale si impartialitatii cu care procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie isi exercita atributiile de conducator si reprezentant al acestei institutii.

Tribunalul Bucuresti a decis, in 20 iunie, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Mircea Basescu, pentru trafic de influenta, si a lui Marian Capatana, cel care ar fi fost intermediarul banilor pe care familia lui Sandu Anghel i-ar fi dat fratelui presedintelui Traian Basescu, pentru ca Bercea Mondial sa scape de inchisoare. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va judeca in 27 iunie dosarul, urmand sa decida definitiv daca Mircea Basescu si Marian Capatana raman in arest sau vor fi cercetati in libertate.

Fratele sefului statului a fost retinut si, ulterior, arestat, dupa ce familia lui Bercea Mondial a facut publice inregistrari facute pe ascuns de fiul acestuia, care ar proba traficul de influenta de care este acuzat Mircea Basescu.

Pe de alta parte, in urma unei plangeri facute de Mircea Basescu, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost trimis in judecata, luni, pentru santaj cu circumstante agravante, in stare de recidiva, in timp ce concubina acestuia, Izaura Anghel, si fratele ei minor, Grinica Ion Anghel, au fost trimisi in judecata, sub control judiciar, pentru santaj cu circumstante agravante. In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata si Florin Anghel, fiul cel mare al lui Bercea Mondial, pentru trei infractiuni concurente de santaj, dintre care una in stare de recidiva, in timp ce mama acestuia, Fanica Anghel, a fost deferita justitiei pentru santaj.

Bercea Mondial a fost condamnat la opt ani si noua luni de inchisoare cu executare, pentru ca si-a injunghiat un nepot intr-un bar, in 2011, iar fiul acestuia, Florin Anghel, a primit o pedeapsa de cinci ani si trei luni de inchisoare, pentru tentativa de complicitate la omor. In acelasi dosar, sotia lui Bercea Mondial, Fanica Anghel, a fost condamnata la un an de inchisoare cu executare, pentru marturie mincinoasa si instigare la aceasta infractiune.