Presedintele Klaus Iohannis vorbeste pentru prima data despre prioritatile sale. Seful statului a tinut sa precizeze ca prioritatile asumate au ramas aceleasi. Si nu vor fi nici in continuare umbrite de efervescenta politica sau de circumstante de moment

Seful statului a facut aceste declaratii la ceremonia de deschidere a Conferintei Internationale „Micro-to Nano-Photonics IV”- ROMOPTO 2015, care are loc la Academia Romana.

In alocutiune, presedintele Iohannis a tinut sa precizeze ca a ales sa participe la acest eveniment pentru a arata care sunt prioritatile sale, mentionand ca prioritatile au ramas aceleasi, chiar daca poate pe unii „ii nemultumeste lipsa asa-numitor breaking news-uri si a unor declaratii incendiare”, relateaza Mediafax.

„Ma bucur sa fiu alaturi de dumneavoastra in deschiderea acestei conferinte internationale de inalta tinuta stiintifica. (…) Prezenta mea astazi aici nu este deloc intamplatoare. Dincolo de faptul ca ma simt apropiat de domeniul dumneavoastra de expertiza, prin prisma formatiei mele profesionale, va marturisesc ca motivatia mea tine si de responsabilitatea pe care o am ca Presedinte al Romaniei. Am ales sa particip la acest eveniment pentru a arata inca o data care sunt prioritatile mele. Poate ca unii se asteptau sa vorbesc despre partide sau ar fi vrut sa aiba parte de o vara mai agitata politic. Poate ca pe altii ii nemultumeste lipsa asa-numitor breaking news-uri si a unor declaratii incendiare. Pentru mine insa conduita promisa si prioritatile asumate au ramas aceleasi. Si nu vor fi nici in continuare umbrite de efervescenta politica sau de circumstante de moment„, a spus Klaus Iohannis.

Presedintele a subliniat ca „cercetarea si educatia sunt sansa pe care Romania o are”.

„Romania puternica nu poate fi decat bazata pe cunoastere, iar prosperitatea si progresul societatii vin impreuna cu ea. Este un lucru cat se poate de bine cunoscut. Toate guvernele care s-au succedat in timp l-au stiut, toti actorii politici si sociali l-au stiut si il stiu. Si cu toate acestea, domeniul cercetarii sufera de pe urma unei vechi metehne din spatiul nostru public: aceea a lucrurilor incepute si neterminate si a intentiilor neconcretizate”, a mentionat el.

„Stam bine la capitolul documente, dar lipseste aplicarea lor. Avem o Strategie de Cercetare si Inovare, avem un plan national de implementare neurmat de actiuni si structuri institutionale sau daca sunt, au functionat doar pe hartie. Domeniul cercetarii nu are voie sa fie la limita supravietuirii. Romania nu poate ramane pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste performanta in inovare. Efectele imediate ale acestei stari de fapt sunt o economie necompetitiva in context european si valoare adaugata mica a produselor si serviciilor cu care intram in competitia globala”, a adaugat seful statului.

Iohannis a mentionat ca, prin evenimentul de la Academia Romana, tara noastra este „conectata la comunitatea stiintifica internationala si contribuie la progresul cunoasterii” si a adaugat ca „avem un potential intelectual urias, resurse de ingeniozitate si ambitie, capacitate creativa si profesionisti de exceptie in tara si in diaspora”, iar Romania are „toate premisele sa iasa din decalajul perpetuu si sa isi construiasca propriul loc in peisajul european si global al cercetarii”.

Presedintele a propus in context trei „teme de reflectie si de actiune pentru viitorul imediat”, respectiv: „prioritizarea reala a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare”, „instituirea unui climat de integritate, predictibilitate si transparenta decizionala” si „intarirea legaturii intre educatie si cercetare-inovare”.

Este momentul unui consens politic si social real, pentru o Romanie creativa, o Romanie a inovarii, capabila sa raspunda sustenabil in contextul provocarilor globale – economice, demografice, de securitate si climatice. Cred ca a venit momentul ca autoritatile sa scoata din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetarii, in perspectiva bugetului pe anul viitor”, a subliniat Klaus Iohannis.

El a mentionat ca, la doar cateva luni de la adoptarea Strategiei Nationale de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2014-2020, pentru anul 2015 a fost alocat doar jumatate din bugetul asumat in Strategie.

„Domeniul Cercetare – Dezvoltare – Inovare a depasit procentul de 100% ca nivel al absorbtiei fondurilor structurale. De aceea, o posibila solutie ar fi reorientarea unei parti importante a fondurilor necheltuite dinspre alte zone, impreuna cu prioritizarea reala a acestui domeniu din prisma finantarii din fonduri publice”, a mai spus presedintele.

„Avem nevoie de un sector public de cercetare performant, un management profesionist si transparent. Avem nevoie de reducerea birocratiei, dar si a fragmentarii sistemului public de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, pentru atingerea masei critice necesare performantei. Centrul de Cercetare ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleara) este un reper pentru cercetarea romaneasca, avand deja un renume international. Multiplicarea unor astfel de centre de excelenta, impreuna cu investitia in resursa umana de valoare, sunt esentiale pentru atragerea celor performanti si pentru a produce rezultate. Mult asteptata infiintare a Centrului International UNESCO pentru Formare si Cercetari Avansate, centru de categoria a doua sub auspiciile UNESCO, va constitui cu siguranta un alt pas concret in acest sens”, a mai spus presedintele.

„Stiinta si inovarea nu au culoare politica; dar ele pot marca semnificativ viitorul acestei tari. Imi manifest cu aceasta ocazie disponibilitatea de a sprijini un efort interinstitutional sustinut, pentru ca la momentul in care vom celebra 100 de ani de unitate si modernitate a statului roman sa ne aflam pe alt loc in ierarhia europeana, in ceea ce priveste performanta in cercetare si inovatie”, a precizat presedintele.

La conferinta participa si profesorul Stefan Hell, cercetator de origine romana, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie in anul 2014 si membru de onoare al Academiei Romane. La eveniment a fost prezent si ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.