Terorismul si atacurile teroriste functioneaza si au urmari extrem de grave doar daca reactia este frica, a declarat miercuri, la Bratislava, presedintele Klaus Iohannis, afirmand ca Romania nu a fost si nu este stat tinta pentru refugiati.

„In primul rand tragedia de la Paris trebuie luata ca atare. Este un atac terorist impotriva Frantei. Asta pe fondul unui val imens de refugiati care vin sa caute siguranta pentru ei si familiile lor in Europa. Romania nu a fost si nu este stat tinta pentru acesti refugiati, cum de altfel nici Slovacia nu este. Terorismul si atacurile teroriste functioneaza si au urmari extrem de grave doar daca reactia este frica si nu vorbesc aici de emotii naturale, aceste tragedii au provocat revolta, consternare, empatie, tristete, nu despre asta vorbesc, ci despre frica. Daca lasam frica sa patrunda in tesutul social al tarilor noastre, abia atunci teroristii isi ating obiectivul adevarat si nu avem voie sa lasam asa ceva sa se intample. Nu avem voie sa lasam sa fie distrus tesutul social al statelor noastre. Nu avem voie sa lasam xenofobia, ultranationalismul, sovinismul sa devina relevante in societatile noastre”, a spus Iohannis, in conferinta comuna cu omologul sau slovac, Andrej Kiska, intrebat daca Bruxelles-ul ar trebui sa vina cu o noua solutie in ceea ce priveste cotele de imigranti dupa atentatele de la Paris, conform Agerpres.

In opinia sa, frica nu trebuie sa duca la stigmatizarea unor colectivitati religioase.

„In niciun caz nu avem voie sa lasam aceasta frica sa duca la stigmatizarea unor colectivitati religioase, care nu au nicio vina in aceasta chestiune. Pericolul este mare. Daca lasam in societatile noastre sa apara astfel de stigmatizari, revin umbrele trecutului al caror sfarsit il comemoram prin eroii cazuti. Este foarte periculoasa o astfel de abordare si data trecuta a dus la cea mai groaznica deflagratie mondiala”, a precizat seful statului roman.

In context, presedintele Iohannis a pledat pentru solidaritate. ”Trebuie sa mergem mai departe, sa ramanem solidari, sa continuam munca inceputa in Consiliul European, Comisia Europeana, sa punem in practica lucrurile care au fost hotarate deja. (…) Am face bine, chiar suntem obligati in acest context, ca noi, UE, impreuna cu toti actorii internationali care vor sa rezolve problema, sa gasim solutii urgente pentru tarile sursa — Siria, Libia si impreuna cu tarile de tranzit, de exemplu cu Turcia”, a aratat el.

Citeste in pagina urmatoare ce zice Iohannis de populatia musulmana din Romania>>>>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.