Acasă Politic Klaus Iohannis, interviu pentru nemti: Voi ataca la Curtea Constitutionala orice modificare...

Klaus Iohannis, interviu pentru nemti: Voi ataca la Curtea Constitutionala orice modificare a Codului Penal VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis a acordat un interviu in exclusivitate pentru televiziunea publica germana ARD. seful statului vorbeste despre lupta anticoruptie, pe care o considera o prioritate majora pentru Romania.

In interviul in limba germana, Iohannis s-a referit si la criticile politicienilor la adresa DNA si tentativa de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Presedintele a anuntat in premiera ca, daca va fi nevoie, va ataca la Curtea Constitutionala modificarile.

Recent, Senatul a decis inlocuirea formulei „suspiciuni rezonabile” din Codul Penal cu „indicii temeinice”, in cazul masurile preventive. Mai mult, un grup de parlamentari PSD au propus o serie de modificari la cele doua coduri prin care se doreste, printre altele, eliminarea arestarii preventive pentru fapte de coruptie.

„Cred ca tentativele de modificare a legilor existene nu sunt deloc binevenite. in aceasta faza nu trebuie umblat la legi. Voi incerca sa ma exprim si public impotriva acestor initiative, ceea ce am si facut deja. Dar exista si multe alte instrumente la indemana presedintelui pentru a stopa astfel de actiuni sau, in cel mai rau caz, de a le amana pana cand pagubele sunt minimizate. Orice lege poate fi retrimisa in Parlament pentru rediscutare, iar daca acest pas nu functioneaza, am si posibilitatea de atacare la Curtea Constitutionala. Iau in considerare foarte serios aceasta posibilitate pentru ca nu vreau ca modificarea legilor sa aiba loc in aceasta faza intensa a combaterii coruptiei. Peste cativa ani, cand sper ca numarul cazurilor de coruptie sa se reduca dramatic, atunci se poate discuta despre modificarea legilor, dar doar atunci cand practica va arata ca o modificare este necesara”, a declarat Iohannis.

Jurnalistii germani vorbesc despre criticile aduse lui Iohannis, pe site-uri precum ziare.com si hotnews.ro, pentru ca este prea tacut si nu se implica in viata publica pe masura atributiilor constitutionale. „Am fost de la bun inceput pe baricade, doar ca tacerea mea nu a fost o tacere adevarata. Pentru ritmul in care e Romania obisnuita, ma adresez opiniei publice, intr-adevar, rar. In comparatie cu statele europene insa, iesirile mele publice sunt de-a dreptul dese. Felul in care aleg sa adresez problemele si felul in care ma exprim este foarte diferit de predecesorul meu si tocmai din aceasta comparatie unii au impresia ca vorbesc putin. Totusi, stiu cand e necesar ca gandurile mele sa fie exprimate public”, a declarat Iohannis.

Dincolo de caracterul sau retinut, in interviul in germana presedintele afirma cu determinare: „Lupta impotriva coruptiei nu este un hobby al meu, ci este o necesitate absoluta daca vrem ca tara sa se dezvolte.” „Romania se gaseste, in acest moment, intr-o faza intensa a combaterii coruptiei. si asta nu e usor nici pentru tara, nici pentru procurori si, bineinteles ca nu e usor nici pentru politicienii care nu vor ca unele lucruri sa iasa la lumina. De cativa ani avem in Romania o combatere a coruptiei relativ eficienta”, a subliniat Iohannis.

Interviul este difuzat la televiziunea germana duminica, 17 mai, de la ora 12.45.

Sursa: stiripesurse

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos