Acasă Politic Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede spor de 30% pentru medicii...

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede spor de 30% pentru medicii implicati in lupta COVID si pensie pentru copiii celor decedati!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care prevede acordarea unor drepturi personalului medical implicat in tratarea pacientilor COVID, precum si urmasilor celor care au decedat din cauza imbolnavirii cu coronavirus.

Personalul medical prevazut in proiect care executa, conduce sau coordoneaza misiuni si sarcini de serviciu in conditii de pericol deosebit beneficiaza pe perioada starii de urgenta, precum si pentru o perioada de 3 luni de la data incetarii starii de urgenta de un spor de pâna la 30%, calculat la salariul de baza/solda de functie/salariul de functie.

Prin personal medical care participa la actiuni medicale impotriva COVID-19 se intelege personalul de specialitate medico-sanitar si personalul auxiliar sanitar din unitati sanitare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicina de familie, din cabinete de medicina dentara, precum si din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistenta sociala, implicat direct in actiuni si misiuni legate de prevenirea, gestionarea si combaterea infectiilor cu COVID-19.

Din aceasta categorie mai fac parte cadrele militare – paramedici si personal medical – din structurile aflate in coordonarea/ coordonarea operationala a Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, personalul cu pregatire paramedicala din cadrul echipajelor SMURD specializate in acordarea primului-ajutor calificat, tot personalul din cadrul spitalelor care asigura asistenta medicala pacientilor testati pozitiv, precum si din spitalele de suport pentru pacientii testati pozitiv sau suspecti.

Urmasi ai personalului medical decedat ca urmare a participarii la actiuni medicale impotriva COVID-19 sunt considerati copiii acestuia si sotul supravietuitor.

„La decesul unei persoane dintre cele prevazute mai sus, Ministerul Sanatatii sau, dupa caz, ministerele cu retea sanitara proprie, acorda familiei acesteia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dupa caz, un ajutor suplimentar in cuantum egal cu de doua ori câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. Urmasii personalului medical decedat in urma complicatiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiaza de urmatoarele drepturi:

-dreptul la pensie de urmas pâna la implinirea vârstei de 18 ani sau, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamânt organizata potrivit legii, pâna la terminarea acestora, fara a depasi vârsta de 26 de ani, pensie de urmas egala cu 75% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie avut/avuta de personalul medical prevazut la data decesului”, se arata in proiect.