Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, la finalul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a tarii, ca a fost aprobata o forma actualizata a Programului de inzestrare a Armatei, ca urmare a alocarii unui buget de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale.

Presedintele a precizat ca scopul Programului este acela de a asigura capabilitatile necesare Armatei pentru protejarea intereselor nationale si indeplinirea angajamentelor internationale.

”Subliniez ca alocarea a 2% din PIB Ministerului Apararii Nationale are un impact dublu asupra securitatii nationale. Pe de-o parte, impune actualizarea si corelarea masurilor privind modernizarea si inzestrarea Armatei României, iar, pe de alta parte, de asemenea foarte important, va contribui la revitalizarea industriei nationale de aparare, cu efecte benefice asupra capacitatii de lupta si cu efecte benefice in crearea unor locuri de munca”, a adaugat Klaus Iohannis.

Seful statului a mentionat ca, prin punerea in aplicare a programului, actualizat si in acord cu autoritatile NATO, se vor initia programele esentiale de inzestrare si participare a operatorilor economici nationali la fabricarea unor tipuri de tehnica militara. El a dat si exemple: transportoare blindate 8×8 si 4×4, autoturisme de transport blindate si neblindate de tip usor, avioane multirol, sisteme de comanda si control si corvetele.

De asemenea, CSAT a analizat activitatea Ministerului Apararii, Ministerului Afacerilor Interne, SIE, SPP si STS in anul 2016, precum si principalele obiective ale acestora pentru anul in curs, 2017.

”Tinand cont de evenimentele interne si internationale institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale si-au indeplinit cu succes misiunile incredintate”, a spus presedintele.

Seful statului a precizat ca a fost analizata si activitatea desfasurata anul trecut de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica si Centrul National de Raspuns la incidente de Securitate Cibernetica, precum si prioritatile pentru acest an.

Iohannis a mai spus ca a fost analizat si raportul CSAT privind activitatea din 2016, precizand ca acest document va fi transmis spre aprobare Parlamentului.

Comunicatul CSAT

O prima tema analizata in cadrul reuniunii s-a referit la Informarea privind stadiul indeplinirii, in anul 2016, a Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva. Totodata, a fost prezentata, spre analiza si aprobare, o forma actualizata a acestui Program, ca urmare a alocarii a 2% din PIB Ministerului Apararii Nationale. Programul are ca scop asigurarea capabilitatilor necesare Armatei pentru protejarea intereselor nationale si indeplinirea angajamentelor internationale.

S-a concluzionat ca, in anul 2016, au fost indeplinite o serie de obiective, precum: operationalizarea structurilor aliate de comanda si control de pe teritoriul Romaniei (Unitatea de Integrare a Fortelor NATO – NFIU si Comandamentul Diviziei Multinationale de Sud-Est – MND-SE); operationalizarea sistemului SUA de aparare antiracheta de la Deveselu; constituirea brigazii multinationale – MN BDE; achizitionarea de echipamente si tehnica militara conform etapelor de derulare stabilite in programele majore de inzestrare; indeplinirea angajamentelor internationale asumate fata de NATO, UE si ONU.

Alocarea a 2% din PIB Ministerului Apararii Nationale are un impact dublu asupra securitatii nationale. Pe de o parte, impune actualizarea si corelarea masurilor privind modernizarea si inzestrarea Armatei Romaniei, iar, pe de alta parte, va contribui la revitalizarea industriei nationale de aparare, cu efecte benefice asupra capacitatii de lupta a armatei.

Prin punerea in aplicare a Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 actualizat si in acord cu autoritatile NATO, se vor initia programele esentiale de inzestrare si participare a operatorilor economici nationali la fabricarea unor tipuri de tehnica militara, precum: transportoarele blindate 8×8 si 4×4, autoturismele de transport blindate si neblindate de tip usor, avioane multirol, sisteme de comanda si control, corvete etc.

Un alt punct de pe ordinea de zi l-a constituit analizarea si aprobarea obiectivelor Romaniei la Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfasura in aceasta primavara. Reuniunea va asigura cadrul pentru prezentarea viziunii noii administratii a SUA cu privire la rolul Aliantei, o evaluare de etapa a procesului de implementare a deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varsovia si lansarea unor noi directii de actiune in pregatirea Summitului din 2018.

Asteptarile Romaniei sunt, in principal, legate pe de o parte de reconfirmarea importantei si soliditatii relatiei transatlantice, si pe de alta parte de evidentierea contributiilor Romaniei la NATO si la asigurarea securitatii europene si euro-atlantice, cu pastrarea in atentia aliatilor a importantei strategice a Marii Negre.

In cadrul sedintei CSAT, a fost analizata si activitatea desfasurata de catre institutiile cu atributii in domeniul securitatii nationale in anul 2016. Pe fondul multiplelor evenimente interne si internationale, care au marcat anul trecut, MApN, MAI, SIE, SPP si STS si-au indeplinit cu succes misiunile incredintate si si-au atins obiectivele asumate. De asemenea, pentru a mentine climatul de securitate pentru Romania si cetatenii sai, aceste institutii si-au stabilit obiective si directii de actiune realiste pentru anul 2017.

Activitatea desfasurata de Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica in anul 2016 a reprezentat un alt subiect pe ordinea de zi a CSAT.

Institutiile reprezentate in Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica au cooperat in anul 2016 la un nivel corespunzator pentru cresterea gradului de securitate cibernetica la nivel national, avand in vedere constrangerile generate de lipsa cadrului legislativ in domeniu.

Privind prioritatile de actiune ale Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica pentru anul 2017, un obiectiv important il constituie actualizarea cadrului legislativ in domeniu, prin implementarea prevederilor Directivei Parlamentului European si a Consiliului UE privind masuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a retelelor si sistemelor informatice in Uniune din 6 iulie 2016 (Directiva NIS) si adoptarea legii privind securitatea cibernetica a Romaniei.

Totodata, a fost analizata si activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – CERT-RO in anul 2016, precum si Planul anual de activitate al acestei institutii pentru anul 2017.

S-a concluzionat ca, in anul 2016, Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica a urmarit, in principal, dezvoltarea capabilitatilor tehnice necesare indeplinirii atributiilor si dezvoltarea cooperarii nationale si internationale in vederea imbunatatirii climatului de securitate cibernetica din Romania.

impreuna cu celelalte institutii din cadrul Sistemului National de Securitate Cibernetica, Centrul a contribuit la conturarea imaginii de ansamblu a starii de securitate a spatiului cibernetic din Romania, semnaland principalele riscuri de securitate, identificate in zona de responsabilitate.

La finalul sedintei, membrii Consiliului au aprobat Raportul Consiliului Suprem de Aparare a tarii privind activitatea desfasurata in anul 2016.

Conform atributelor conferite de Constitutie si de Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a tarii, Consiliul a analizat permanent problematicile din domeniul securitatii nationale si a emis hotarari continand masuri cu caracter obligatoriu pentru autoritatile administratiei publice si pentru institutiile cu atributii in domeniu.

Activitatea Consiliului Suprem de Aparare a tarii a fost adaptata in functie de realitatile si prioritatile anului 2016, de nevoile si complexitatea intereselor nationale si internationale de securitate si de urgentele impuse de specificul fiecarei institutii si a contribuit la realizarea obiectului constitutional de organizare si coordonare unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si securitatea nationala.

Potrivit Legii de organizare si functionare a Consiliului, Raportul va fi trimis, spre aprobare, Parlamentului Romaniei.

Acestea au fost principalele decizii ale Consiliului Suprem de Aparare a tarii care a avut loc astazi, 21 martie a.c.

Precizam ca vineri, 17 martie a.c., Presedintele Romaniei a aprobat, dupa consultarea CSAT, participarea Romaniei la Grupul de lupta pentru asigurarea prezentei inaintate consolidate a NATO din Polonia. incepand cu anul 2017, tara noastra va fi prezenta cu o subunitate de nivel companie, cu un efectiv total de 120 de militari, cu capabilitatile aferente, asa cum de altfel ne-am angajat la Summitul NATO de la Varsovia din 2016. Acest grup de lupta are rolul de a contribui la asigurarea securitatii, complementar fortelor nationale de aparare, in situatii de criza sau conflict. Președintele Klaus Iohannis a informat Parlamentul Romaniei despre aceasta decizie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.