Klaus Iohannis a anuntat ca a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii pentru data de 17 septembrie, urmand sa prezinte punctul sau de vedere cu privire la pastrarea unor cote voluntare de imigranti.

„Fenomenul este important pentru noi fiindca suntem in UE, insa in Romania nu apare o presiune din aceasta zona. Putem sa tratam chestiunea cu calm, raspundere, cu solidaritatea cu tarile in care exista un numar mare de refugiati. Nu este cazul sa reactionam isteric, cum nu este cazul sa ne aratam latura xenofoba. Trebuie sa fim solidari cu celelalte tari din UE, insa trebuie pastrate cotele voluntare. Nu cred ca introducerea cotelor obligatorii este o solutie. Acest punct de vedere il voi prezenta saptamana viitoare in CSAT. Am convocat CSAT pentru 17 septembrie si acest punct de vedere il voi prezenta si in Consiliul de la mijlocul lunii octombrie si voi tine cont si de datele Guvernului, insa datele preliminare ne arata ca suntem indreptatiti sa cerem cote voluntare”, a afirmat seful statului, intr-o conferinta de presa, la Palatul Cotroceni, conform Agerpres.

El a subliniat ca Romania poate primi 1.785 de refugiati si ca cifrele aparute in spatiul public sunt speculatii.

„Romania a comunicat, la inceputul lunii iulie, ca poate sa primeasca 1.785 de refugiati, 1.705 care se afla deja in UE si 80 de refugiati care vor fi relocati, adusi din tabere tranzitorii din afara UE”, a spus Iohannis.

Seful statului a indicat ca in Romania nu exista niciun fel de presiune a unui val imigrationist. „Nu avem un aflux semnificativ de refugiati”, a aratat Iohannis. El a precizat ca a cerut Ministerului Afacerilor Externe date comparative de anul trecut si cifrele sunt cam aceleasi, presedintele subliniind ca nu se remarca o crestere semnificativa de refugiati, fiind fluctuatii foarte mici.

Klaus Iohannis a motivat ca speculatiile cu privire la numarul de imigranti au aparut pe fondul in care zeci de mii de refugiati au intrat in spatiul european. „Zeci de mii de oameni refugiati au intrat in Uniunea Europeana, au aparut probleme de logistica, de principiu, fiindca a fost incalcat spatiul Schengen, au fost incalcate normele de la Dublin si acesti refugiati practic au bulversat intreaga arhitectura europeana. Din acest motiv, discutia a devenit foarte aprinsa, pe buna dreptate. Am vazut tragedii umane, situatii care sunt greu de imaginat”, a declarat presedintele.

El a mentionat ca la discutiile din Consiliile Europene din martie si aprilie a optat pentru cote voluntare de imigranti, iar in iunie Comisia Europeana a prezentat conceptul privind cotele obligatorii cu care nu a fost de acord.

De asemenea, presedintele Iohannis a spus ca, pana in prezent, Comisia Europeana nu a prezentat un concept cu privire la numarul de imigranti, insa a subliniat ca Romania poate primi maximum 1.785 de refugiati, deoarece atatea locuri de cazare sunt disponibile in sase centre de primire.

Presedintele a explicat ca Romania nu este stat membru Schengen si ca poate primi imigranti doar daca acestia indeplinesc anumite conditii cerute de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.