Acasă Stirile zilei Justitia Klaus Iohannis a avizat urmarirea penala a lui Petre Roman, Gelu Voican...

Klaus Iohannis a avizat urmarirea penala a lui Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si Victor Stanculescu

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti, ministrului Justitiei, cererea de urmarire penala pentru Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si Victor Atanasie Stanculescu, pentru urmarea procedurilor legale, avand in vedere solicitarea procurorului general.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis marti, 27 octombrie a.c., Ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala a domnului Roman Petre, fost Prim-ministru al Romaniei in perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, a domnului Voiculescu Gelu – Voican, fost Viceprim-ministru al Romaniei in perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, si a domnului Stanculescu Victor Atanase, fost Ministru al Apararii Nationale in perioada 16 februarie 1990 – 30 aprilie 1991, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, ale art. 12 si ale art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008”, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Totodata, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost instiintat cu privire la formularea acestor cereri, conform Mediafax.

Procurorul general al Parchetului instantei supreme a cerut in 22 octombrie presedintelui declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala pentru Petre Roman, Victor Athanasie Stanculescu si Gelu Voican Voiculescu, in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii.

„In conformitate cu prevederile art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999, ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270/2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Presedintelui Romaniei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petre Roman, Stanculescu Victor Atanase si Voiculescu Gelu Voican, sub aspectul savarsirii infractiunii contra umanitatii, in perioada in care acestia aveau calitatea de ministri”, a anuntat joi PICCJ, intr-un comunicat de presa.

Parchetul instantei supreme a precizat ca faptele retinute in cazul lui Roman, Stanculescu si Voiculescu formeaza obiectul dosarului cunoscut ca „Mineriada din iunie 1990”, aflat in instrumentarea procurorilor Sectiei Parchetelor Militare.

„Facem precizarea ca, desi faptele ce formeaza obiectul prezentei cauze au fost comise anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, act normativ ce stabileste procedura de urmat in cazul atragerii raspunderii ministeriale (norme de procedura de stricta si imediata aplicare), procedura de sesizare a Presedintelui Romaniei pentru a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului este aplicabila si in cauza de fata. De altfel, prin Decizia nr. 93 din 16 iunie 1999, Curtea Constitutionala a statuat ca, in privinta mandatului de membru al Guvernului, Constitutia nu a instituit imunitatea, ci o alta masura de protectie, si anume conditionarea dreptului de a cere urmarirea lui penala pentru faptele savarsite in exercitiul functiei. Aceasta masura de ocrotire a interesului public subzista si dupa incetarea mandatului membrilor Guvernului, asa incat este evident ca, in privinta infractiunilor comise in exercitiul functiei, punerea sub urmarire penala a membrilor Guvernului trebuie sa se realizeze cu respectarea acelorasi norme procedurale”, se mai arata in comunicatul citat.

Potrivit articolului 12 din Legea 115/1999, „numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Articolul 19 din aceeasi lege prevede ca, „pana la inceperea urmaririi penale Camera Deputatilor, Senatul sau Presedintele Romaniei poate sa retraga, motivat, cererea prin care a solicitat urmarirea penala impotriva membrilor Guvernului”.

Conform prevederilor legale, membrii Guvernului raspund penal pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor, de la data depunerii juramantului si pana la incetarea functiei. In exercitarea dreptului de a cere urmarirea penala a unui membru al Guvernului, presedintele, la propunerea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei, adreseaza ministrului Justitiei o cerere in acest scop.