Acasă Stirile zilei Social Jocul cu care se lupta PSD-ul este un FAKE! Nu exista! E...

Jocul cu care se lupta PSD-ul este un FAKE! Nu exista! E doar un mecanism de campanie electorala si de cheltuire a banilor?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Carmen Dan si Gabriela Firea, cat si primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, cercetat penal de DIICOT pentru spalare de bani sunt protagonistii unui eveniment mediatic prin care colinda scolile bucurestene incercand sa atraga atentia asupra unui joc periculos care, chipurile, ar avea legatura cu sinuciderile in randul tinerilor. In fapt singurele lucruri cu adevarat notabile sunt spoturile televizate la care se autoinvita cat si cheltuirea banilor publici pentru tricourile comuniste albe inscriptionate cu rosu.

Site-ul Snopes.com, responsabil pentru verificarea informatiilor controversate sau cu sursa incerta, a demontat mitul potrivit caruia jocul „Balena Albastra” ar fi responsabil de moartea a peste 130 de tineri din Rusia. Potrivit sursei citate, desi unele grupuri de pe retele de socializare sunt blamate ca promoveaza sinuciderea, de fapt tinerii cu tendinte suicidale frecventeaza anumite grupuri sau site-uri de interes.

 

La Scoala 64 din Capitala, Firea a fost asteptata de copii care poarta tricouri si sepci cu „Primaria Capitalei”. O fotografie postata de Matei M. Barbulescu pe Facebook face inconjorul retelelor de socializare, iar internautii au remarcat faptul ca atmosfera aminteste mai degraba de vremuri comuniste. Vezi foto si pe pagina de facebook a lui Matei Barbulescu.

Originea jocului „Balena Albastra”

In februarie 2017, mai multe site-uri de limba engleza si-au indreptat atentia asupra unui „joc suicidal” care ar fi responsabil de moartea a peste o suta de persoane din Rusia. Avand mai multe nume, insa cel mai popular fiind „Balena Albastra”, jocul presupune indeplinirea a 50 de cerinte care mai de care mai ciudate, ultima fiind sinuciderea. Astfel, participantul ar fi castigat jocul.

Originea numelui ar veni de la faptul ca, uneori, balenele esueaza pe tarm si mor. Insa, totul s-a rostogolit pe site-urile de limba engleza de la o interpretare gresita dintr-un articol de pe Novaya Gazeta, publicat in mai 2016 in limba rusa.

In articol se preciza despre zeci de copii care s-au sinucis intr-o perioada de numai sase luni, iar multi dintre acestia aveau cont pe site-ul de socializare VK.com – varianta rusa a Facebook-ului.

Cu toate acestea, o investigatie a jurnalistilor de la Radio Europa Libera a dovedit ca nu exista o legatura certa intre sinucideri si acesta comunitate de pe Internet.

„In timp ce Internetul rusesc se umple de conturi ale tinerilor care joaca sau cauta sa il joace, iar fotografii socante cu tineri are se ranesc singuri apar pe acest hastag, niciun deces din Rusia sau Asia Centrala nu a fost legat definitiv de Balena Albastra”, scriu jurnalistii de la Radio Free Europe.

Mai mult, un site independent de stiri in limba rusa din Letonia – meduza.io – a criticat articolul de pe Novaya Gazeta pentru ca facea o legatura facila intre comunitatea de pe VK.com si numarul de sinucideri.

 

Depresia e motivul, nu BALENA

Potrivit jurnalistilor letoni, e mai logic de presupus ca tinerii depresivi sau cu tendinte de suicid sunt atrasi in acele grupuri tocmai pentru ca au acelasi „interes”, decat ca sunt impinsi sa recurga la acest gest.

Din datele publicate de procurorul general al Rusiei, 62% dintre sinuciderile din randul adolescentilor sunt cauzate de certurile din familie si stresul de zi cu zi, conflictele cu profesorii, cu colegii, cu prietenii si de frica de violenta din partea adultilor.

Potrivit statisticilor UNICEF, numarul sinuciderilor creste „in vremuri de criza economica si schimbari sociale puternice”. De exemplu, in Rusia numarul sinuciderilor a crescut in perioada 1987-1994, cand a cazut URSS.

Snopes.com mai arata ca aceste grupuri de pe VK.com s-au format in special dupa moartea unei tinere pe nume Rina Palenkova. Ea a postat un selfie cu mesajul „Adio” inainte sa se sinucida din cauza problemelor cu iubitul ei. Imaginea a circulat pe retele de socializare si tanara a devenit o figura centrala in randul acestor comunitati de tineri cu tendinte suicidale.

Membrii grupului “Sea of Whales” au imprastiat zvonul ca Rina Palenkova ar fi fost membra a unei secte si au continuat prin distribuirea de imagini sau clipuri cu tenta suicidala.

Potrivit sursei citate, autoritatile ar trebui sa fie ingrijorate de astfel de comunitati care venereaza si incurajeaza sinuciderea, in conditiile in care Rusia are o rata mare a sinuciderilor in randul minorilor. De exemplu, 461 de adolescenti si-au luat singuri viata in 2013.

 

Legatura cu protestele anti PSD din februarie :))


Potrivit Romaniatv.ro in Ploiesti, „balena calauza” este un tanar pe nume Bogdan Madalin Ghita, iar adevarul despre acesta este de-a dreptul socant. Acesta este cel care a organizat in mediul online protestele de la Ploiesti din luna februarie, cunoscut in randul prietenilor drep un tip „agresiv si frustrat”, scrie phonline.ro.

Tot de pe profilul lui de Facebook aflam ca isi petrece noptile prin cluburi, ii plac catusele si se considera „mentorul” anturajului. Profilul care rezulta din toate astea, pus langa jocul sinucigas care circula zilele acestea pe internet, reprezinta o alarma de grad maxim pentru tineri si parintii lor deopotriva.

sursa: DIGI24.RO