Japonia doreste sa se alature luptei contra Ebola si este pregatita sa funizeze in acest sens un tratament experimental pus la punct de o companie nipona.

„Tara noastra este dispusa sa livreze medicamentul in cooperare cu fabricantul daca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) face o cerere in acest sens”, a declarat secretarul general al Guvernului, Yoshihide Suga.

In prezent nu exista niciun vaccin sau medicament antiviral omologat impotriva virusului Ebola, care figureaza printre cele mai contagioase si mai mortale pentru oameni, putand provoca moartea in cateva zile. In fata gravitatii epidemiei actuale, cea mai grava de la descoperirea virusului in urma cu 40 de ani, comunitatea medicala internationala a aprobat la jumatatea lui august folosirea unor tratamente neomologate.

O raza de speranta a venit de la un ser experimental american, ZMapp, un cocteil de trei anticorpi „monoclonali” disponibil in cantitati mici: doua persoane tratate cu acest ser au iesit din spital vindecate saptamana trecuta. Un preot spaniol care a beneficiat de acest medicament a decedat insa cu cateva zile inainte.

Tratamentul japonez este numit favipiravir (sau „T-705”). Acesta este comercializat sub numele de Avigan de Toyama Chemical, filiala a firmei specializate in tehnici de imagine FujiFilm Holdings.

In comparatie cu ZMapp, acesta prezinta avantajul ca a fost omologat in martie in Japonia ca antiviral impotriva gripei si este in prezent in faza testelor clinice in Statele Unite.

Administrarea lui sub forma de comprimate poate facilita tratamentul in zonele cu infrastructuri medicale limitate.

„Chiar inainte ca OMS sa ia o decizie, noi suntem pregatiti sa raspundem cererilor individuale (ale personalului medical) in anumite conditii, daca este vorba despre un caz urgent”, a subliniat Suga.

Contactat de AFP, grupul japonez, cunoscut pentru aparatele sale foto dar care are si o activitate importanta in domeniul medical (radiografie si endoscopie mai ales), a anuntat ca a primit cereri din strainatate, fara a preciza cate sau din ce tara.

„Avem rezerve suficiente pentru peste 20.000 de persoane”, a adaugat un purtator de cuvant. Grupul ar putea pregati mai multe, ulterior.

Virusul Ebola se propaga prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate ce prezinta simptomele bolii.

Epidemia actuala, „cea mai importanta si mai grava” de la descoperirea virusului in 1976, a provocat deja moartea a 1.427 de persoane, dintre care 624 in Liberia, potrivit ultimului bilant al OMS. Celelalte tari afectate sunt Sierra Leone, Guineea si mai marginal Nigeria.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.