Condamnarile in dosarul Carom unde au fost inculpati celebri oameni de afaceri Ovidiu Tender si Marian Iancu a ajuns la final iar verdictul este de 61 de ani de inchisoare pentru cei sapte inculpati si confiscarea sumei de peste 322 de milioane de lei.

Dupa un proces de aproape noua ani Curtea de Apel Bucuresti a dat, luni, condamnarile definitive in dosarul Carom, Dosarul Carom a fost trimis mai intai la Tribunalul Bucuresti, in 2006, iar rechizitoriul intocmit de Alina Bica, a fost solutionat, in fond, in decembrie 2014.

Inculpatii nu vor mai avea dreptul, timp de cinci ani dupa exeuctarea pedepselor, sa fie asociati, actionari, administratori sau beneficiari reali in societati comerciala si nici nu vor putea fi alesi in autoritatile publice sau in orice functii publice.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare pentru inselaciune, la sase ani si noua luni de inchisoare pentru instigare la abuz in serviciu, la cinci ani de inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat si tot la cate cinci ani pentru doua fapte de spalare de bani.
Instanta a aplicat pedeapsa cea mai grea, de sase ani si noua luni de inchisoare, la care a adaugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv cinci ani si zece luni de inchisoare, Ovidiu Tender urmand sa execute in total 12 ani si sapte luni. Din aceasta pedeapsa va fi scazuta perioada in care Tender a fost retinut si arestat preventiv, respectiv din 3 martie pana in 29 august 2006.
Marian Alexandru Iancu a fost condamnat la trei ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune, sapte ani pentru instigare la abuz in serviciu, cinci ani pentru o alta fapta de instigare la abuz in serviciu, trei ani pentru constituire a unui grup infractional organizat si cate cinci ani pentru doua fapte de spalare de bani.
La pedeapsa cea mai grea, de sapte ani, instanta a adaugat un spor tot de sapte ani, urmand ca Marian Iancu sa execute in total 14 ani de inchisoare. Din pedeapsa va fi scazuta perioada in care Iancu a fost retinut si arestat, respectiv din 4 pana in 14 aprilie 2006 si din 16 mai pana in 3 iunie 2006.

Toader Gaurean a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru abuz in serviciu si sapte ani si sase luni pentru spalare de bani. La pedeapsa cea mai grea, instanta a adaugat un spor de o treime din cuantumul celeilalte pedepse, respectiv doi ani si patru luni de inchisoare, Gaurean urmand sa execute in total noua ani si zece luni de inchisoare.
Cicilia Dumitrescu a fost condamnata la doi ani de inchisoare pentru complicitate la inselaciune, cinci ani pentru abuz in serviciu si patru ani pentru constituire a unui grup infractional organizat. Aceasta urmeaza sa execute sapte ani de inchisoare, dupa ce, la pedeapsa cea mai grea, instanta a adaugat un spor de doi ani de inchisoare.
Marin Badea a primit pedepse de sapte ani de inchisoare pentru abuz in serviciu si de patru ani si sase luni pentru constituire a unui grup infractional organizat. Instanta a adaugat, la pedeapsa cea mai grea, un spor de un an si sase luni de inchisoare, Marin Badea urmand sa execute in total opt ani si sase luni de inchisoare.
In cazul lui Bogdan Salajan, instanta a dispus condamnarea la trei ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu, dar a stabilit suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, pentru un termen de supraveghere de patru ani. Totodata, Salajan a fost obligat de instanta sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii, in cursul termenului de supraveghere, pe o durata de 120 de zile, in conditiile care se vor stabili de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Prahova.
Basaran Kadri Mazhar a primit o pedeapsa de sase ani si sase luni de inchisoare cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Instanta a respins ca neintemeiata actiunea civila promovata de partea civila SC Carom SA Onesti, prin lichidatorul judiciar SC Finconta Consulting SRL.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost ridicat de politisti de la locuinta acestuia din comuna Dumbravita, judetul Timis, si incarcerat la Penitenciarul Timisoara. Sotia lui Ovidiu Tender a declarat presei ca acesta este nevinovat, iar motivul pentru care a fost condamnat are legatura cu faptul ca a denuntat-o pe Alina Bica.

„A avut cinci interventii pe cord, sotul meu e nevinovat si a vrut sa participe la acest simulacru de proces, fara martori, fara probe, fara experize. Consider ca este o mascarada si un genocid. O sa ma lupt pentru sotul meu, atat aici, cat si in strainatate. Motivul pentru care a fost condamnat este faptul ca a denuntat-o pe Alina Bica. Daca ar putea sa ma aresteze pe mine in locul lui, m-as duce, pentru ca eu sunt sanatoasa, el nu e”, a declarat sotia omului de afaceri.

Avocatul lui Ovidiu Tender a declarat ca, in continuare, apararea va incerca sa obtina anularea acestei hotarari.
Intrebat daca apararea lui Tender va face o contestatie si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, avocatul a spus ca, pe parcurul judecarii cauzei, doi avocati din Luxemburg, care au pus concluzii in fata instantei, au sesizat cel putin opt incalcari ale Conventiei Europene pentru Drepturile Omului.

Marian Iancu se afla in inchisoare, dupa ce a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti, in 14 octombrie 2014, la 12 ani de inchisoare in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani cunoscut ca „Rafo”. Procesul a durat in acest caz opt ani.

Fosta sefa a DIICOT Alina Bica, care a intocmit rechizitoriul din dosarul Carom, in 2006, a fost trimisa in judecata, in februarie 2015, intr-un dosar cunoscut ca „Bica 2”, in care este acuzata alaturi de Dorin Cocos, Alin Cocos, Ionut Mihailescu si fostului ministru al Economiei Adriean Videanu. Fosta sefa a DIICOT este acuzata, printre altele, ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Rafo-Carom.

 

Dosarul Bica 2

Alina Bica a sustinut ca Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, i-a cerut sa reanalizeze situatia lui Ovidiu Tender, in dosarul Carom, data fiind pozitia in Africa a acestuia din urma si contractele pe care urma sa le deruleze, arata instanta suprema in motivarea uneia din deciziile de arestare, luata in dosarul „Bica 2”.
Bica a precizat, in declaratie, ca il informa pe Coldea in legatura cu fiecare termen de judecata care se acorda in dosarul lui Ovidiu Tender, sustinand insa ca nu a facut „niciun demers de usurare a situatiei inc. Tender”.
In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare. Hotararea a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care luni a dat o decizie definitiva in acest dosar.
Ovidiu Tender a formulat, in 28 ianuarie, un denunt impotriva Alinei Bica, in care a aratat ca i-ar fi dat mita, sub forma de actiuni, printr-un intermediar. Tender a sustinut ca a fost nevoit sa-l angajeze consilier pe Florin Mihailescu, fost politist, care ii era consilier Alinei Bica, pentru a avea sansa unei sustineri din partea fostei sefe a DIICOT in solutionarea in interesul sau a dosarului Carom. Tender a scris in denunt ca i-a oferit lui Florin Mihailescu salariu si alte avantaje solicitate.
Totodata, Tender a aratat ca, la solicitarea lui Mihailescu si a sotului Alinei Bica, a instrainat pachetul majoritar de la UPRUC CTR SA din Fagaras, pretul cesiunii impus fiind de 3,2 milioane euro, din care suma de un milion de euro trebuia sa fie in cash, nefiind inregistrata in contabilitate.

sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.