Acasă Stirile zilei Iventia unui roman ar putea salva locuintele romanilor in caz de cutremur!

Iventia unui roman ar putea salva locuintele romanilor in caz de cutremur!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Inventatorul Alexandru Ghildus, cunoscut mai ales pentru Memorialul Renasterii din Piata Revolutiei, a prezentat recent la Bursa Inventiilor din Bucuresti „Casa cu balans”, care ar putea insemna salvarea in caz de cutremur sau inundatii.

Doctor in domeniul artelor vizuale, profesor la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, decan al Facultatii de Arte Decorative si Design, presedinte al Societatii Designerilor Profesionisti din Romania, Ghildus a explicat pentru Ziare.com ca o astfel de casa, de dimensiuni medii, „utilizeaza un principiu simplu, avand ca model de inspiratie un obiect cunoscut de toti inca din copilarie sub numele de Hopa Mitica”.

Aceasta constructie, care are ca baza o calota sferica convexa, se sprijina central intr-un singur punct, pe un pilon din beton incastrat in pamant, ramanand in echilibru datorita concentrarii greutatii in zona mediana, arata ziare.com.

La extremitati sunt prevazute patru puncte de sprijin si de pozitionare, independente fata de pilonul central, explica inventatorul.

Practic, astfel se elimina fundatia, care la constructiile traditionale insumeaza costuri considerabile si care prezinta risc ridicat privind distrugerea corpului de cladire in timpul cutremurelor.

Casa cu balans, fara fundatie, are „elasticitate” si se „balanseaza” in timpul seismului sub actiunea necontrolata a undelor de soc, fara a fi periclitata constructia si fara a pune in pericol locatarii, mai explica Alexandru Ghildus.

„In caz de inundatii, pozitionarea la o inaltime incepand de la 40 cm fata de nivelul solului creeaza o zona importanta de protectie prin permiterea curgerii apelor pe langa constructie.

Modulul central din beton, pe suprafata caruia se amplaseaza structura de rezistenta si intreaga constructie, este un suport independent, usor de transportat si de pozitionat, permitand construirea unor multiple variante de locuire, subansambluri modulare cu dotari in spiritul modern al eficientei energetice”, mai spune inventatorul.

Cat costa?

In ceea ce priveste costurile, inca nu s-a ajuns la o suma anume, da „calculele structurale arata ca sistemul este fezabil, are costuri reduse si, datorita modularizarii propuse, permite construirea in termen extrem de scurt”, mai spune inventatorul.

Din pacate, insa, evenimentul din luna iunie, la care a fost prezenta inventia, nu s-a bucurat de interes din partea investitorilor, care nu au ajuns sa vada standurile.

„Pe parcursul zilei cat a durat Bursa Inventiilor, s-au plimbat printre standurile inventatorilor vreo 10 politicieni, mai mult sau mai putin rataciti in zona. Niciun investitor, numai discutii si comentarii intre inventatorii participanti, foarte multi veniti cu mari eforturi din alte orase. Pacat!”, afirma inventatorul.