Acasă Stirile zilei IPS Pimen a murit! BOR dezvaluie cum va fi inmormantat

IPS Pimen a murit! BOR dezvaluie cum va fi inmormantat

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei si Radautilor a incetat din viata miercuri, in jurul orei 0,50, la Institutul „Matei Bals” din Capitala, in urma unui al doilea atac de cord, anunta Agentia Basilica a Patriarhiei Romane.

Din cauza infectarii cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la Bucuresti cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie. In urma complicatiilor pulmonare aparute, parintele arhiepiscop in varsta de 90 de ani a fost intubat.

Grupul de Comunicare Strategica a anuntat miercuri dimineata decesul unui preot din Suceava, in varsta de 90 de ani, care avea ca boli asociate HTA si boala cardiaca ischemica.

Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, a anuntat ca inaltpreasfintitul Parinte Pimen va fi inmormantat la Sihastria Putnei din Suceava, in sicriu sigilat, conform legislatiei in vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid.

„Biserica Ortodoxa Romana a pierdut astazi un vrednic de pomenire ierarh al ei, pe cel care a fost Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor in ultimii 29 de ani si al carui nume, alaturi de ale altor inaintasi ai sai, va ramane mereu legat de ocrotirea splendidelor manastiri bucovinene.

Gandul sau marturisit adesea are azi o reverberatie aparte: „Pentru asta am devenit preot. Sa invat a muri in fiecare zi. Ne pregatim in fiecare zi de marea intalnire cu El.”

Conform legislatiei in vigoare pentru cazurile persoanelor decedate diagnosticate cu Covid, dupa punerea in sicriul sigilat, acesta va fi preluat de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, care, impreuna cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei, va decide data si detaliile inmormantarii. Mormantul se afla la manastirea Sihastria Putnei din judetul Suceava.

In actuala situatie, conform Statutului BOR, cel care va administra temporar eparhia este inaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, Preasfintitul Damaschin Dorneanul”, a declarat Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).

IPS Pimen a urmat cursurile medii ale Liceului din Ramnicu Sarat, iar intre 1948 si 1951 a studiat la Seminarul monahal de la Manastirea Neamt, ca frate de manastire, absolvind in 1951. La 10 martie 1951 a fost tuns in monahism, primind numele Pimen, iar la 29 iunie acelasi an a fost hirotonit ierodiacon. A fost hirotonit ieromonah in anul 1957. in perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germana la Universitatea din Köln. A fost numit iconom si apoi staret al Manastirii Putna (1957-1961). intre 1974 si 1978 este staret la Manastirea Sfantul loan cel Nou de la Suceava. De la 1 februarie 1978 a slujit la Reprezentanta Patriarhiei Romane din Ierusalim. intre anii 1979 si 1982 a fost exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor. La recomandarea Arhiepiscopului si Mitropo­litului Moldovei, Teoctist Arapasu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, cu titlul de Suceveanul si hirotonit in 24 iunie 1982.

in urma reinfiintarii Arhiepiscopiei Sucevei, in 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor si intronizat la Suceava in 3 martie 1991, scrie Basilica.ro.

iPS Pimen a fost dovedit colaborator al fostei Securitati. in octombrie 2007, CNSAS a stabilit ca Vasile Zainea, adica inaltprea Sfințitul Pimen arhiepiscop ortodox al Sucevei si Radauților, a colaborat cu Securitatea. Acesta a furnizat informații si a fost utilizat ca informator de catre Inspectoratul Județean (IJ) Suceava sub numele conspirativ “Sidorovici” in perioada 1975 – 1977. De asemenea, Potrivit CNSAS, prelatul ar fi colaborat si cu Direcția de Informații Externe, fiind preluat in rețeaua de informatori inainte de a pleca la o specializare in Republica Federala Germania, arata Europalibera.org. Potrivit motivarii Curții de Apel Bucuresti, care l-a declarat in 2011 colaborator al Securitații, Pimen a recunoscut in fața judecatorilor ca o parte din notele consemnate de Securitate si invocate de Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securitații sunt adevarate, insa in altele s-au tras concluzii neadevarate si incorecte.