Acasă World Inventia lui Einstein mai putin cunoscuta! O folosesti zilnic! A lucrat sapte...

Inventia lui Einstein mai putin cunoscuta! O folosesti zilnic! A lucrat sapte ani la ea!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Albert Einstein, vazut de multi drept cel mai destept om care a trait pe planeta Pamant, a avut nevoie de sapte ani pentru a realiza frigiderul pe care tu il ai acum in casa.

Treaba a stat in felul urmator. Prin 1926, la 47 de ani, Einstein a vrut sa schimbe mecanismul de functionare al frigiderelor. Cu patru ani mai repejor, suedezii Baltazar von Platen si Carl Munters ii luasera fata si inventasera deja „aparatul de racire al alimentelor si bauturilor”, dar Einstein era convins ca poate sa vina cu ceva mai bun, mai performant.

L-a tras langa el, sa-i fie de ajutor, pe Leo Szilard, evreu cu origini unguresti, dar n-au potrivit-o din prima. Au avut momente in care s-au gandit ca suedezii au avut dreptate si ca nu se poate aduce nimic in plus. Dar Einstein nu s-a lasat. A gasit „formula magica” si a realizat frigiderul care nu avea parti mobile, functiona la presiune constanta si folosea doar gaz presurizat pentru racire. Era 1930. I-au luat sapte ani, scrie a1.

In acea perioada, Einstein si Szilard fusesera revoltati de o stire ingrozitoare. O familie din Berlin a murit dupa ce frigiderul lor s-a stricat si a eliminat un fum toxic in camera lor. Totul s-a petrecut noaptea, saracii n-au avut nicio sansa.

In mod surprinzator, chiar daca Einstein si-a pus semnatura pe lucrare si a patentat inventia, producatorii nu s-au inghesuit sa-i urmeze gaselnita, preferand sa mearga in continuare pe metoda clasica.

Destul de tarziu, suedezii de la Electrolux au cumparat drepturile si au folosit cateva dintre descoperirile lui Einstein si Szilard pentru realizarea frigiderelor din prezent. In viitor, se spune ca formula lor va fi adoptata integral, cercetatorii ajungand, dupa aproape 90 de ani, la concluzia ca asa se va scuti mai multa energie.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos