Acasă Stirile zilei Inventatorul cartelelor SIM a murit

Inventatorul cartelelor SIM a murit

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Roland Moreno, francezul inventator al cardurilor cu microcipuri, la vârsta de 66 de ani, a murit la Paris.

Roland Moreno a prezentat prima versiune a cardului cu microcip în decembrie 1974. A depus în următorii cinci ani un total de 45 de brevete, care au intrat însă în domeniul public după 20 de ani, fapt care a cauzat mari probleme financiare companiei Innovatron, obligată să apeleze la o vastă reorganizare.

În prezent, compania Innovatron comercializează licenţe pentru Calypso – o tehnologie Near Field Communication (NFC) de tip wireless, care a fost implementată pe cardurile utilizate în transportul public din Paris.

În 2000, Roland Moreno a anunţat că va oferi un milion de franci persoanei care va reuşi să pirateze un card cu microcip într-un interval de trei luni. Inventatorul francez a câştigat acest pariu.

Cardul cu microcip are numeroase aplicaţii, cele mai cunoscute fiind cărţile de credit bancare şi cartela SIM din telefoanele mobile.

Roland Moreno, tată a două fiice, a fost şi autorul câtorva cărţi: „Eurêka” (1988), „Théorie du bordel ambiant” (2002), „Carte à puce, l’histoire secrète” (2002), „Bachotron” (2002), „Célimène” (2003).

Andreea Mușatescu