Acasă Stirile zilei Invata cum sa maresti DURATA DE VIATA a laptopului tau! Vezi VIDEO

Invata cum sa maresti DURATA DE VIATA a laptopului tau! Vezi VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Odata cu avansul tehnologic si nevoia tot mai crescuta de mobilitate, laptopul a devenit la fel de important ca telefonul, absolut indispensabil, iar numai gandul de a-l schimba ne poate nelinisti, asa ca iti vom arata cum sa maresti durata de viata a laptopului tau.

Gabriel Peres, sales director al Flanco, a prezentat cateva sfaturi generale si cateva idei specifice pentru a prelungi durata de viata a bateriei, una dintre cele mai importante componente a notebook-ului:

• Curatati zonele importante. Este recomandat ca zonele de aerisire sa fie protejate de praf, ceea ce presupune curatarea spatiilor respective cu ajutorul unei lavete umede. Insa, o data pe an, este indicat sa apelati la un serviciu profesional de curatare a laptopului.

• Evitati miscarile bruste. Mai exact, nu fortati porturile USB, nu trageti firul din priza de departe, nu il apucati de ecran pentru a-l muta.

• Folositi o geanta speciala. Gentile speciale pentru laptop pot fi extrem de utile pentru protejarea acestuia de lovituri, dar pot fi si foarte chic sau profi in functie de fiecare zi.

Cum sa protejezi bateria unui laptop

Durata de viata a unui laptop are in mare masura de a face cu durata de viata a bateriei. In general, producatorii de laptopuri aleg bateriile de Li-Ion, asa incat este necesar sa stim care sunt cele mai mari pericole pentru acestea si sa le ferim de expunerea la acestea.

Numar limitat de cicluri incarcare/descarcare

Bateriile Li-Ion asigura intre 300 si 500 de cicluri complete de incarcare/descarcare, timp in care autonomia bateriei scade constant, pana la mai putin de 50% din capacitatea originala a bateriei. Pentru a prelungi cat mai mult viata bateriei pana la ajungerea la capatul ciclului de viata util, trebuie sa evitam incarcarea completa a bateriei si apoi lasarea acesteia sa se descarce complet. Acesta este considerat un ciclu incarcare/descarcare si scurteaza durata de viata a bateriei.

SFAT: Pentru a fi siguri ca laptopul ne afiseaza corect autonomia bateriei este bine ca o data la 50 de incarcari sa lasam bacteria sa se descarce complet.

Verificati data de fabricatie a bateriei

Data fabricatiei bateriei este inscriptionata pe aceasta si este bine sa verificam specific acest detaliu, deoarece bateriile Li-Ion sunt perisabile. Perisabilitatea bateriilor este un fenomen natural, cauzat de oxidarea in timp a elementelor din componenta.

Temperatura de depozitare si utilizare

Viteza cu care „imbatraneste” o baterie Li-Ion este influentata si de temperatura la care este depozitat si utilizat laptopul. Temperatura maxima recomandata este 25 de grade Celsius. Daca utilizatorul foloseste laptopul in mod constant peste aceasta temperatura, durata de viata a bateriei scade de la 2-3 ani la cateva luni. In schimb, temperaturile joase se dovedesc benefice, asa incat nu va sfiiti sa folositi laptopul la 0 grade Celsius. Cu toate acestea, incercati sa nu utilizati laptopul sub aceasta temperatura, deoarece functionarea bateriilor Li-Ion este afectata de temperaturile extreme. Folosirea unui cooler este o solutie extrem de utila in protejarea bateriei si prelungirea duratei de viata a laptopului.

SFAT: Daca stiti ca nu veti utiliza laptopul pentru o perioada mai lunga de timp, depozitati-l cu bateria partial incarcata intr-o temperatura ambientala redusa.

Pe langa protejarea bateriei, trebuie sa mai luam in calcul si ca durata de viata a unui laptop se incheie o data cu schimbarea scopului de utilizare a acestuia. Spre exemplu, un notebook achizitionat pentru utilizare de baza – navigare pe internet si editare text, va deveni greu de folosit daca dorim rularea de aplicatii complexe, jocuri sau filme care necesita existenta unei solutii grafice mai bune.

Asadar, pentru rezultate optime, este de preferat sa alegem o configuratie cu un nivel superior decat ceea ce ne gandim ca am putea avea nevoie in mod curent. Pe o piata a tehnologiei in continuu avans, cea mai buna solutie ramane, insa, upgrade-ul. In consecinta, permiteti laptopului dvs sa fie upgradat in functie de necesitatile ulterioare.