Reporterul Chris Haslam poate sa considere ca a realizat un interviu unic in lume cu cel mai singur om din lume, care ar trezi pe loc constiinta oricui.

Se astepta la raspunsuri la fel de dramatice precum mediul in care traia subiectul interviului. Toate asteptarile lui au fost insa spulberate. A rezultat, in schimb, un interviu pe care multi il vor tine minte.

Iata relatarea reporterului:

“Interviul nu a mers prea bine. Am calatorit patru zile pana in muntii din nord-vestul Argentinei ca sa vorbesc cu un om despre care credeam ca trebuie sa fie cel mai singur pensionar de pe planeta. Realitatea mi-a aratat ca nu era atat de singur precum credeam eu. 

Septuagenarul cu fata arsa de soare, crescator de lame, se numeste Don Roberto Placa. El locuieste pe un munte inalt de 5.600 de metri, in mijlocul pustietatii. De pe scaunul rupt, din plastic, aflat in fata casei mobilata modest, omul poate vedea patru vulcani, un desert sclipitor de sare si Varful Mortului. Cel mai apropiat sat se afla la trei ore. (…) Acest loc se numeste La Puna (Tinuturile Sterpe). Legenda spune ca Dumnezeu i-ar fi dat acest loc Diavolului ca sa-si exerseze abilitatile de amenajare a teritoriilor. (…)

Don Roberto s-a nascut aici in urma cu 74 de ani si aici si-a trait toata viata. De cand i-au murit parintii, el a trait in acest loc singur, dar viata e „linistita”, spune batranul.

Variatia temperaturilor de aici este cea mai mare de pe Terra. Temperaturile pot varia de la minus 30 de grade pana la plus 30 de grade intr-o singura zi. Probabil ca este greu sa te obisnuiesti cu asemenea lucruri, i-am sugerat. „Ma descurc”, mi-a raspuns el. 

Cum se descurca cu pumele, il intreb. Ieri, un explorator german mi-a spus ca l-a gasit pe un vecin al lui Don Roberto (vecin care locuieste la 88 de km departare) intr-o stare deplorabila. Era singur, deshidratat, obosit, aproape mort de foame si doi lei de munte asteptau rabdatori la usa casei sale. 

„Pumele? Pfff, niste pisicute…” raspunde Don Roberto. 

Si astfel, cel mai plicticos interviu din lume continua in cel mai neprietenos tinut din lume.

Cum se descurca cu mancarea, am mai intrebat. „Cand nu mai am mancare, mi se face foame. Nicio problema”, raspunde Don Roberto. 

Sanatatea? “Ma rog la Dumnezeu si in trei zile imi revin”.

Singuratatea? “Oamenii ma viziteaza des”, suspina Don Roberto. „Chiar acum 8 saptamani am avut un vizitator”. 

Furtuni, cutremure, alunecari de teren, eruptii vulcanice? “Ii aduc ofrande lui Pachamama si ea ma protejeaza”, spune el facand referire la zeita Inca. (…)

Are radio? Nu. 

Televizor? Nu. 

Nu se plictiseste? Don Roberto imi arunca o privire de parca nu as fi fost in toate mintile. „Plictiseala? Nu am timp sa ma plictisesc”. 

Rutina lui zilnica include ingrijirea gradinei sale, a micutei turme de lame si rugaciunile. (…) 

„Daca Guvernul v-ar oferi un apartament nou-nout la oras, cu aer conditionat si centrala termica, cu apa curenta si televizor cu ecrat plat, ati accepta?”

S-a uitat la mine de parca ar fi vorbit cu un idiot. 

“Normal ca da”, mi-a spus el. 

Sursa: antena3.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.