Lumea animala poate fi ingrozitoare de multe ori si poate semana cu o lume a interlopilor, bineinteles luand totul ca o metafora.

Parazitii pot folosi virusuri drept arme biologice pentru a-si transforma victimele in zombie ce le servesc interesul, arata o noua cercetare a unuia dintre cele mai stranii exemple de control mental din regnul animal.

Studiul ajuta la explicarea modului in care viespea-parazit Dinocampus coccinellae transforma buburuzele in paznici ce protejeaza si apoi hranesc (cu propriul corp) larvele viespilor.

Fenomenul bizar este descris in detaliu in ultimul numar al revistei Proceedings of the Royal Society B.

„Parazitii au capacitatea de a modifica biologia gazdei in mai multe moduri pentru a-si imbunatati propria rezistenta, manipularea comportamentului gazdei fiind unul din cele mai izbitoare rezultate”, mentioneaza coordonatorul Nolwenn Dheilly, de la Universite de Perpignan Via Domitia, din Franta.

Echipa de cercetatori a folosit secventierea ARN-ului pentru a studia captele si abdomenele gargaritelor care au fost trasformate in „zombie” de catre viespea-parazit.

Cercetarile precedente au determinat ca viespea isi incepe planul sinistru prin depozitarea oualelor in interiorul gargaritelor ce se afla inca in viata. Dupa aproape 20 de zile, apare o singura viespe „pui” din gargarite si tese un cocon. In acest timp, gargarita sta peste cocon, tremurand din cand in cand. Orice observator ar crede ca buburuza este in viata si isi protejeaza progeniturile.

Dheilly si echipa sa au descoperit ca, de fapt, viespea – pe langa depozitatea oualelor in corpul gargaritei – mai injecta si o doza a unui virus nou-identificat ce afecteaza sistemul nervos. Virusul, denumit DcPV, cauzeaza paralizie si tremuraturi.

Ca si cum asta nu era destul pentru gargarita, larvele apoi ies din cocon si se hranesc cu trupul gargaritei.

„Acest studiu ofera dovezi solide pentru noua ideea fascinanta in care parazitii folosesc microorganisme simbiotice drept arme biologice”, noteaza autorii. In acest caz, „microorganismele simbiotice” sunt particule de virusuri.

Ramane o intrebare nelinistitoare: ar putea parazitii care infecteaza oamenii sa manipuleze comportamentul victimelor? Studiile parazitului comun Toxoplasma gondii, care infecteaza oamenii, sugereaza ca ar putea influenta creierul si comportamentul individului respectiv.

Unele studii chiar sugereaza ca T. Gondii ar putea juca un anumit rol in schizofrenie.

Cel putin viespea-parazit pare sa fie interesata numai de transformarea gargaritelor in zombie, oamenii fiind prea mari pentru nevoile ei.

Sursa: Discovery News

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.