Acasă Stirile zilei Inteligenta Artificiala: ROBOTUL cu CONSTIINTA de SINE

Inteligenta Artificiala: ROBOTUL cu CONSTIINTA de SINE

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un robot pe nume Nico ar putea sa treaca in curand un test considerat piatra de hotar de oamenii de stiinta, si anume testul recunoasterii in oglinda, informeaza BBC.

Constiinta de sine ar putea reprezenta un pas inainte inspre indeplinirea scopului final al oamenilor de stiinta: crearea „robotilor cu constiinta de sine”.

Nico, realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Yale, urmeaza sa fie testat in lunile urmatoare.

Scopul final este ca Nico sa reuseasca sa foloseasca o oglinda pentru a recunoaste obiectele din jurul lui in acelasi fel in care oamenii folosesc o oglinda retrovizoare pentru a se uita la masini.

„Robotul sa inteleaga ca bratul este al lui si ca nu se afla pe cealalta parte a oglinzii”

a afirmat Justin Hart, studentul doctorand care a condus studiul.

Pana acum, robotul a fost programat sa recunoasca reflexia bratului sau, dar Hart doreste ca acesta sa treaca testul „oglinzii”, creat in 1970, un test clasic de „recunoastere de sine”, care se efectueaza de cele mai multe ori pe animale.

Animalului i se ofera un anumit interval de timp pentru a se obisnui cu oglinda, apoi este anesteziat si este pictat pe fata cu vopsea inodora.

Constiinta de sine este masurata in functie de reactia animalului: daca animalul se uita la urma de pe corp sau daca reactioneaza ca si cum urma ar fi pe cealalta parte a oglinzii.

Pana in prezent doar cateva specii de animale au trecut acest test, printre care cateva primate, elefantii si delfinii.

Bebelusii pot trece acest test abia dupa ce implinesc 18 luni.