Acasă Stirile zilei Inscriptie misterioasa descoperita in Muntii Carpati! Este din perioada dacica! „In mod...

Inscriptie misterioasa descoperita in Muntii Carpati! Este din perioada dacica! „In mod sigur e o zona sacra”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Alpinistul Cornel Galescu a descoperit in Muntii Tarcu o stanca cu inscriptii si semne ciudate pe care a fotografiat-o si a prezentat-o specialistilor de la Muzeul Judetean de Etnografie din Caransebes, iar acestia au facut un mulaj, pe care l-au trimis colegilor lor de la Cluj si unui profesor american.

“Pana acum, am strabatut de-a lung si de-a latul Muntii tarcu si Muntele Mic. Mi s-a parut miraculos pentru ca stiam, de foarte mult timp, ca toata aceasta zona este incarcata de insemne ale trecutului, zona Gugu – legendele din jurul sau, Pestera lui Zamolxe, Varful Matania –, dar toate acestea nu sunt decat supozitii. Cred ca toate aceste lucruri pot fi benefice unui turism zonal, pentru ca am vazut ca, in alte locuri, dezvoltarea turistica este legata uneori de niste lucruri banale, cum ar fi o pestera, o inscriptie, care starnesc interes si se pot transforma in branduri turistice”, a spus alpinistul Cornel Galescu, cel care a gasit inscriptia.

Adrian Ardet, directorul Muzeul Judetean de Etnografie din Caransebes spune ca inscriptia este una straveche si este deosebit de importanta. Acesta ne-a declarat ca din primavara viitoare in intrega zona va fi facuta o cercetare temeinca. “E foarte importanta pentru ca pana acum nu au mai fost descoperite asemenea semne in Muntii Banatului. E pentru prima data cand semnalam asa ceva la noi in judet. Anul viitor vom face o cercetare sistematica. Avem un colectiv format deja, impreuna cu Universitatea din Cluj si cu un profesor american, Jeremy Hutton, care vine, in luna aprilie, in Romania, special pentru acest lucru.

El este specializat in aceste limbi vechi si mai putin cunoscute si ne-a dat si primele indicii despre inscriptie, care pare a fi una funerara si ar data din secolul I i.Hr”, afirma Adrian Ardet, directorul muzeului carasean, care spune ca, momentan, zona exact nu va fi facuta publica pentru a o feri de vanatorii de artefacte. Ardet se astepta ca dupa demararea lucrarilor, in zona sa fie descoperite mult mai multe elemente din perioada respectiva. “Jeremy Hutton, care cunoaste aceste limbi vechi spune ca in mod sigur e o zona sacra in care ar fi mai multe sacrificii. Nu stiu si nici nu vreau sa spun foarte multe acum. Noi am incercat sa o tinem ferita cat am putut pentru ca nu vrem pana nu putem sa protejam zona, ca turistii sa o invadeze si sa distruga totul. De aceea nici nu am dat indici clare aspura zonei unde se afla”, a declarat Ardet, citat de Adevarul.