Acasă Stirile zilei Informatia care a pus pe jar romanii! Statele Unite au inceput...

Informatia care a pus pe jar romanii! Statele Unite au inceput mutarea armelor nucleare amplasate in Turcia spre Romania

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune ca „este lipsita de orice fundament” stirea care anunta ca in Romania vor fi transferate 20 de arme nucleare aflate in prezent la baza Incirlik (Turcia). O astfel de decizie strategica „nu poate fi luata in afara NATO, fara consultarea Aliatilor si in absenta unor evaluari fundamentale”.

„Din punctul de vedere al legislatiei interne, Legea 111/1996 republicata in 2006, prin articolul 6 interzice pe teritoriul Romaniei cercetarea, experimentarea, dezvoltarea, fabricarea, importul, tranzitarea unei arme nucleare ori a oricarui dispozitiv exploziv nuclear. in plus, din 1970, Romania este membra a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare si s-a conformat tuturor prevederilor privind notificarea si controlului in domeniul nuclear, reprezentand un exemplu pentru comunitatea internationala”, a spus pentru MEDIAFAX fostul ministru de Externe, care este membru in GEM ( Group of Eminent Persons) al al Organizatiei Tratatului de Interzicere Totala a Testelor Nucleare (CTBTO), o agentie specializata a Natiunilor Unite.

Fostul sef al diplomatiei a amintit si de existenta unui acord de cooperare intre Romania si SUA privind aplicatiile pasnice ale energiei nucleare, document care stabileste „conditii foarte clare si un control strict” al cooperarii bilaterale in materie nucleara, precum si de Codul de Conduita de la Haga, care este instrumentul multilateral european cel mai relevant privind transparenta si cresterea increderii in domeniul neproliferarii rachetelor balistice.

Fostul ministru de Externe a mai spus ca prin aparitia informatiilor referitoare la transferul a 20 de arme nucleare de la baza Incirlik (Turcia) in Romania se urmareste „compromiterea rolului defensiv al bazei Deveselu” si ca lansarea lor dupa „scandalul contrafacut privind traficul de arme” arata ca Romania este „tinta unui razboi informational sustinut”.

Traian Basescu a explicat, la Romania TV, ca stirea privind posibila mutare a rachetelor nucleare de la baza Incirlik (Turcia) la baza de la Deveselu nu are niciun suport real. O astfel de mutare ar presupune eforturi mult mai mari si de durata, pentru ca rachetele nucleare nu pot fi mutate ca pe niste „saci cu cartofi”.

Statele Unite au inceput mutarea armelor nucleare amplasate in Turcia spre Romania, pe fondul inrautatirii relatiilor dintre Washington si Ankara, afirma doua surse citate de site-ul EurActiv.com, insa aceste informatii sunt respinse cu fermitate de MAE.

Conform uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic si politic. „Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este usor de indeplinit”, a declarat sursa citata, sub protectia anonimatului.

Armele nucleare sunt mutate la baza aeriana de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citata.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos