Acasă Stirile zilei In culisele grupului discret care face miliarde de dolari din Jocurile Olimpice

In culisele grupului discret care face miliarde de dolari din Jocurile Olimpice

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Veniturile Comitetului Olimpic International, o organizatie nonprofit alcatuita din 109 persoane care se ocupa de organizarea Jocurilor Olimpice, au crescut cu 47% in ultimii patru ani, la 8 miliarde de dolari, conform Sportcal.

Menirea celor 109 este sa promoveze si sa dezvolte competitiile olimpice si desi nu se imbogatesc din aceasta ocupatie ei se bucura de anumite privilegii similare cu cele de care beneficiaza capetele incoronate, noteaza Business Insider. Uneori au fost prinsi cu mita, dar in general ce se intampla in Elvetia, ramane in Elvetia.

Cum este organizat Comitetul:

– Veniturile Comitetului au crescut cu 47% din 2009 pana in 2012

– Conturile comitetului sunt gazduite „convenabil” in Elvetia, pentru a evita impozitul pe venit.

– Contele Jacques Rogge, doctor, cavaler al Marii Britanii si triplu-medaliat olimpic la yachting, este liderul ideal pe care ar putea sa-l aiba grupul care numara printre membri pe printul Faisal bin Al Hussein, Printul Danemarcei, Printul Albert si Printesa Nora de Lichtenstein.

– Orasele care concureaza pentru organizarea jocurilor olimpice se intrec in tratamente preferentiale oferite membrilor Comitetului. Tratamentul „regal” include hoteluri de cionci stele, transport cu limuzina, sticle de whisky de pana la 30.000 de dolari bucata si bilete in primul rand la cele mai importante evenimente. Uneori cadourile depasesc limita coruptiei, cum a fost in cazul orasului american Salt Lake City in 2002. Autoritatile au descoperit atunci ca membri comitetului au primit atentii de milioane de dolari sub forma de cadouri, burse si locuri de munca pentru cunostinte.

– Veniturile din drepturi de televizare au crescut cu 52% in ultimii patru ani, la 3,93 miliarde de dolari. Sponsorizarile internationale au adus 957 de milioane de dolari, de la 11 dintre cele mai mari companii din lume. Unde se duc banii?

– 10% din venituri merg pentru asigurarea costurilor de activitate a Comitetului.

– 70% din venituri sunt alocate pentru organizarea competitiilor de vara si iarna

– Circa 2,6 miliarde de dolari au mers catre organizatiile sportive

Comitetul nu ofera in mod direct niciun ban atletilor care concureaza la Olimpiada

Sursa: ZF