Prescrierea datoriilor este reglementata de Codul de Procedura Fiscala, in cazul datoriilor catre stat, si de Codul de Procedura Civila, atunci cand este vorba despre alte datorii decat cele fiscale. Prescriptia consta in faptul ca, dupa trecerea unei anumite perioade de timp, debitorul nu mai poate fi obligat la plata datoriei prin mijloace de constrangere garantate de stat.

Concret, datornicul nu mai poate fi executat silit si, practic, scapa de datorie. In plus, la implinirea termenului de prescriptie, orice titlu executoriu, deja emis, isi pierde valabilitatea, scrie libertatea.

Dupa cinci ani ai scapat de plata amenzii

In privinta datoriilor catre stat, Codul de Procedura Fiscala, aflat azi in vigoare, stipuleaza la CAPITOLUL VII, ART. 215: (1) Dreptul organului de executare silita de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept. (2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale. Or, amenzile de circulatie fiind amenzi contraventionale, ele se prescriu la implinirea termenului de 5 ani, de la data de 1 ianuarie a anului urmator datei la care ai primit amenda.

De exemplu, daca ai primit amenda la data de 2 august 2013, ea se va prescrie la data de 1 ianuarie 2019.  Daca intre timp eşti notificat in scris, o data sau de mai multe ori, sa platesti amenda, atunci termenul de prescriptie de 5 ani se calculeaza de la data ultimei notificari, si nu de la data aplicarii amenzii. Deci, prin notificari repetate, termenul de prescriptie poate fi, practic, prelungit la infinit. Pe de alta parte, daca organul fiscal constata implinirea termenului de prescriptie, acesta este obligat sa inceteze procedura de emitere a titlului de creanta fiscala.

2 COMENTARII

  1. Bună ziua. O întrebare. După cele citite mai sus,primăria are dreptul să mă oblige a plăti amenzile de circulație şi cintraventionale ce sunt trecute de peste 8 ani?? De asemini am fost şi anenințat de primărie că mă dă în judecată şi pot fi închis,amenințri asupra soției şi socrilor cu acelaşi motiv mentionat mai sus iar în urmă cu cca 7 ani cînd copilul a trebuit asi face actul de identitate (CI) cei de la primărie (fiscul) nu a vrut ai elibera adeverinta că locuieşte pe raza comunei pt aşi face CI pe motivul că eu ca tata am acele amenzi de peste 8 ba chiar 10 ani. Au acest drept? Cum pot da în judecată primăria pt aceste abuzuri,amenintari şi nerespectarea legii şi conform cărui articol. Vă mulțumesc

  2. Amenda se prescrie dupa 5 ani. DAR inainte de acei 5 ani se face o somatie care „reactivează” acea amenda, iara 5 ani dupa acea somatie. Somațiile se pot face in fiecare an timp de….N ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.