Un proiect inedit, intitulat „Last Pictures”, doreste sa lase mostenire 100 de imagini ce urmeaza sa reprezinte specia umana la miliarde de ani de la moartea ultimului om.

Va prezentam cateva dintre imaginile care vor orbita Terra in urmatorii 4,5 miliarde de ani, pana cand Soarele se va transforma intr-o stea gigantica rosie, distrugand Terra.

Trevor Paglen doreste sa lanseze un satelit geostationar pe orbita Pamantului care sa gazduiasca aceste imagini. Artistul doreste ca acestea sa serveasca drept ghid extraterestrilor care vor vizita sistemul nostru solar la mult timp dupa ce omenirea va inceta sa existe.

Artistul a fost inspirat din faptul ca in acest moment peste 800 de navete spatiale orbiteaza Terra la o altitudine de 36.000 de kilometri. Majoritatea dintre acestea au incetat sa mai functioneze, insa continua sa pluteasca fara scop in jurul planetei noastre. Asadar, aceste deseuri spatiale care orbiteaza Terra vor fi ultimele artefacte umane care vor dainui dupa disparitia noastra, continuand sa se invarta in jurul Pamantului la mult timp dupa ce toate celelalte urme ale oamenilor se vor fi sters de pe suprafata planetei. Artistul doreste sa profite de faptul ca aceste deseuri spatiale vor continua sa orbiteze planeta timp de miliarde de ani, transformandu-le in capsule ale timpului.

„Fiecare dintre noi ar fi ales alte 100 de imagini pentru a reprezenta omenirea, insa faptul ca este un proiect imposibil este ceea ce-l face interesant”, a explicat Trevor Paglen, care afirma ca proiectul a avut ca intentie totodata stimularea imaginatiei publicului larg.

Paglen a colaborat cu mai multi oameni de stiinta, antropologi, curatori si companii pentru a trimite imaginile in spatiu. Paglen a apelat la Anya Ventura, un alt artist, si la 5 cercetatori pentru a selecta cele 100 de imagini dintre cele 10.000 de propuneri initiale. Intr-o prima faza, membrii proiectului au selectat 500 de imagini, selectand apoi cele 100 de fotografii care vor reprezenta omenirea miliarde de ani de-acum incolo.

„Suntem inundati de imagini, dar nu le privim cu adevarat. Proiectul The Last Pictures solicita un act voit de privire ce te forteaza sa te gandesti la elementele care fac ca o fotografie sa fie cu adevarat buna”, spune Ventura.

Artistii au apelat la Brian Wardle, un profesor de la MIT, pentru a identifica cea mai sigura metoda prin care pot stoca imaginile pentru o perioade de cateva miliarde de ani. Alaturi de profesorul karl Berggren, un expert in nanostructuri cuantice, Wardle au identificat siliciul ca materialul ideal pentru acest proiect. Cercetatorii au vrut sa evite difuzia – miscarea lenta a moleculelor ce poate duce in cateva milioane de ani la degradarea imaginilor.

„Folosind un singur material, siliciul, pe care gravam imaginile, ne permite sa evitam difuzia pe cat posibil. De regula, timpul «sterge» lucrurile scrise, insa folosirea acestui material ne va permite sa luptam impotriva acestui efect”, spune Wardle.

Imaginile au fost nano-gravate pe un disc de siliciu – supranumit Artefactul – care a fost securizat cu ajutorul unei carcase de aluminiu ce este placata cu aur.

Pentru a lansa imaginile in spatiu, membrii proiectului au ajuns la o intelegere cu EchoStar Corporation, o companie de telecomunicatii din Colorado ce gestioneaza o flota de sateliti geostationari.

Artefactul urmeaza sa fie lansat pe orbita pe data de 20 noiembrie 2012, cand satelitul EchoStar XVI va parasi Cosmodromul Baikonur din Kazakhstan cu ajutorul unei rachete ILS Proton Breeze M.

Paglen afirma ca, prin acest proiect, „este ca si cum am face picturi in pestera pentru viitor”.

„Multe dintre imaginile selectate sunt enigmatice, ce au o poveste interesanta. Acestea vor reprezenta o provocare pentru extraterestri”, spune artistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.