Este greu de imaginat, dar in zilele noastre inca mai exista triburi ce vietuiesc ca in epoca de piatra. De exemplu in jungla de pe teritoriul Ecuadorului locuieste tribul guarani.

Numarul populatiei acestui trib nu este prea mare – doar 4 mii de oameni. Din cauza faptului ca guarani isi duc traiul izolati de restul civilizatiei, aspectul lor fizic este diferit de al nostru.

Barbatii acestui trib sunt nevoiti sa se catere pe copaci, din aceasta cauza talpa lor a devenit complet plata si degetele s-au departat mult unul de altul: astfel e mult mai usor sa te urci in copac. si mai mult de atat, multi dintre locuitorii tribului au cate 6 degete atat la maini cat si la picioare.

Acest trib locuieste in jungla, langa raul Napo, care este un afluent al Amazonului. Este de remarcat faptul ca limba vorbita de ei nu se aseamana cu nici a unui trib vecin, nici chiar cu limba Quechua, care este larg raspandita in zona.
in cadrul acestui trib s-au pastrat responsabilitatile in functie de gen. Barbatii merg la vanatoare, iar femeile se ocupa de cresterea copiilor, lucrurile casnice si colectarea fructelor.

Baza regimului lor alimentar este constituita din carnea de maimute. Barbatii tribului sunt in stare sa stea la panda prin copaci, multe ore in sir, la fel de bine ca maimutele.

Pentru vanatoare guarani folosesc niste tuburi pline cu sulite otravite, pe care le sufla ca sa omoare prada. Odata ce reusesc sa doboare prada, vanatorii omoara animalul cu bete de lemn.

Pe langa maimute guarani mai intrebuinteaza in alimentatia lor si carne de tucano. Iar papagalii au devenit animalele lor de companie.

De asemenea guarani vaneaza si porci salbatici – pecari. Pentru a face rost de o astfel de prada trebuie sa aiba succes. Totusi daca vanatorii reusesc sa se intoarca acasa cu un pecari, acest fapt devine un eveniment special in cadrul tribului.

in ciuda faptului ca oamenii din tribul guarani duc un mod de viata izolat, totusi ei sunt constienti de existenta culturilor civilizate. Ei confectioneaza coliere din pene multicolore pe care le vand turistilor. Dar ei nicidecum nu se grabesc sa adopte un mod de viata civilizat.

Fotograful britanic Pete Oxford, aproape timp de doua saptamani, a stat printre guarani si a imortalizat in poze, detailat, modul lor de viata.

„Din pacate, triburile indigene si cunostintele acumulate de ei sunt pe cale de disparitie. Oamenii contemporani seamana mult intre ei si acest fapt ma deranjeaza foarte mult. Una dintre cele mai mari bucurii din viata mea este sa-mi petrec timpul cu oameni care sunt foarte diferiti de mine” – a spus Pete vizavi de interesul sau pentru aceste triburi.

„Sunt perfect constient ca eram un strain in ochii lor, cu toate acestea ei m-au primit calduros si mi-au impartasit tot ce aveau mai scump” – a continuat fotograful.

Aceste imagini sunt de nepretuit fiindca fotograful a fost capabil sa capteze viata tribului Guarani, in toata frumusetea sa primitiva. Nu se stie cat timp va mai rezista atacului civilizatiei acest trib, deoarece in apropiere de habitatul lor sunt situate domenii petroliere.

Sursa: perfectmedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.