Acasă Multimedia Fotogalerie Imagini cu OZN-ul comunist din Bulgaria, aflat in paragina de 20 de...

Imagini cu OZN-ul comunist din Bulgaria, aflat in paragina de 20 de ani!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

OZN-ul comunist de pe Muntele Buzludja a fost construit dupa ce in acest loc s-au intamplat doua evenimente de valoare in istoria Bulgariei.

– in 1868 o ceata condusa de voievodul Hagi Dimitar si revolutionarul Stefan Caragea a purtat acolo o lupta cu turcii, in urma careia nu au eliberat Bulgaria de otomani (a mai durat vreo 10 ani pana la asta, dupa razboiul ruso-turc) si au murit amandoi, dupa o lupta vitejeasca si deloc echitabila.

– in 1891 aici s-au pus bazele socialismului bulgaresc de catre Dimitar Blagoev. In memoria acestuia din urma si a intregii institutii a socialismului bulgar si international, 100 de ani mai tarziu, in 1981, s-a inaugurat si monumentul.

In mijlocul domului se afla o sala circulara, impodobita cu mozaic, din care, pe de o parte, ne privesc portretele lui Marx, Engels si Lenin, iar diametral opus comunistii bulgari Dimitar Blagoev, Georgi Dimitrov (primul lider comunist bulgar) si Todor Jivkov (in timpul caruia s-a construit monumentul). La putin timp dupa ce Jivkov a fost dat jos de pe scaunul pe care statuse timp de 35 de ani s-a ordonat curatarea pana la zid a portretului lui Jivkov din mozaicul de la Buzludja.

Inaltimea varfului Buzludja: 1441m

– a costat putin peste 14 milioane de leva (~7 mil euro de azi), bani stransi atat prin donatii voluntare cat si obligatorii

– constructia lui in varf de munte a durat aproape 7 ani si a cerut forta de munca a peste 6000 de oameni

– decoratiunile interioare au fost realizate de peste 20 de artisti bulgari ai vremii, iar arhitectul sau a fost Giorgi Stoilov

– cupola are o inaltime de 15m

– pilonul din spate are o inaltime de 70 de metri si doua stele (odata din sticla rosie) pe laterale, inalte de 12m, simbolizand un steag in vant.

– pe bolta, alaturi de secera si ciocan, scrie Proletarii ot vsichki strani, syediniavaite se! (Proletari din toate tarile, uniti-va)

– la intrare sunt inscriptii din Internationala

11.

11