Acasă Utile Iei vitamine? Vezi cand iti fac mai mult rau decat bine

Iei vitamine? Vezi cand iti fac mai mult rau decat bine

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vitaminele si mineralele sunt importante pentru organism. Se spune ca alimentatia din ziua de azi nu ne ofera doza recomandata, iar multi oameni apeleaza la suplimente.

Din pacate insa, acest lucru ne poate face mai mult rau decat bine. Suplimentele nu fac decat sa introduca in organism compusi sintetici. Adesea, dozele sunt mult mai mari decat este necesar, iar asta afecteaza echilibrul natural al organismului.

De exemplu, daca luati prea multe suplimente de fier riscati o intoxicatie ceea ce poate afecta stomacul, tubul digestiv si ficatul. Nici nu e deloc greu sa ajungi sa te intoxici cu fier pentru ca se gaseste in atatea suplimente si alimente imbogatite, scrie bzi.

Acelasi lucru este valabil si cu suplimentele de calciu. Supraconsumul de calciu a fost asociat cu un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral, leziuni renale si chiar deces.

Calitatea solului, motivul invocat pentru administrarea de suplimente
Unii oameni justifica luarea de suplimente de vitamine prin faptul ca solul este epuziat si astfel alimentele cultivate nu contin cantitatea de nutrienti necesara unui organism sanatos.

Specialistii sustin ca nu ar trebui sa ne facem griji atat de mare cu privire la epuizarea solului. Cu exceptia cazului in care iti cultivi toate alimentele in curtea proprie, produsele alimentare vin din zone diferite, deci cu soluri diferite. Iar asta compenseaza eventualele deficiente.

De asemenea, tineti cont de faptul ca in cazul in care solul a fost critic lipsit de substante nutritive, nimic nu ar creste acolo.

Multivitaminele nu pot substitui antioxidantii si fitosubstantele chimice disponibile in alimente naturale. Mai mult, nu sunt dovezi suficiente care sa arate ca o vitamina poate ajuta in prevenirea bolilor, cum ar fi bolile de inima si cancer.

Astfel de boli rezulta din consumul de junk food, alimente prajite si un stil de viata sedentar. Nu putem hrani organsimul cu astfel de alimente proaste si sa asteptam apoi ca multivitaminele sa faca minuni si sa stearga toate prejudiciile.

Trebuie evitate toate suplimentele?
Nu este cazul sa evitati toate suplimentele, dar important este sa nu le luati la intamplare sau ca inlocuitor pentru o dieta sanatoasa. Tratati vitaminele ca pe medicamente si luati-le doar in cazul in care intr-adevar corectati un deficit sau va aflati in imposibilitatea de a obtine, absorbi sau metaboliza sursa originala.

Doua vitamine care necesita suplimentare
Vitamina B12
Se gaseste aproape exclusiv in tesuturile animale. Chiar daca vitamina B12 este solubila in apa, aceasta nu se excreta rapid ca alte vitamine solubile in apa. In schimb, B12 este stocata in ficat, rinichi si alte tesuturi ale corpului si, ca rezultat, un deficit nu se poate observa decat peste un numar de ani.

Acesta este un motiv serios de ingrijorare, pentru ca, dupa aproximativ sapte ani de deficit de vitamina B12 pot aparea leziunile cerebrale ireversibile si alte probleme.

Mai mult, cand imbatranim, mucoasa stomacului isi pierde treptat capacitatea sa de a produce acid clorhidric, care elibereaza vitamina B12 din alimente. Daca ai peste 50 de ani, este sigur ca nu se absoarbe vitamina B12 la un nivel optim.

Vitamina D
Este un alt supliment recomandat, deoarece vitamina D este esentiala pentru o sanatate optima. Cea mai buna sursa absoluta pentru vitamina D este soarele, mai exact expunerea la soare. Chiar si 15-20 de minute pe zi, de 3-4 ori pe saptamana, ar fi de mare ajutor in mentinerea unui nivel bun de vitamina D. Daca nu puteti avea acces la soare pentru perioade lungi de timp, se recomanda suplimentarea.