Acasă Stirile zilei Energie Vom plati energia mai scump: Hidroelectrica reziliaza contractele cu baietii destepti, iar...

Vom plati energia mai scump: Hidroelectrica reziliaza contractele cu baietii destepti, iar acestia vor majora tarifele!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul Economiei Daniel Chitoiu a declarat ca ar putea fi denuntate toate contractele Hidroelectrica incheiate cu „baietii destepti”, sperand ca pana la inceputul trimestrului IV din acest an producatorul de electricitate sa iasa din insolventa.

Chitoiu a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca Hidroelectrica a inregistrat o paguba de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro din contractele bilaterale incheiate cu „baietii destepti„.

„Si inainte de a intra in insolventa, dar si pe perioada insolventei, administratorul special si administratorul judiciar au purtat negocieri cu toti beneficiarii de contracte bilaterale de energie electrica. In toata aceasta perioada, cu doua exceptii, toti au avut o pozitie refractara, nu au accesat la noile conditii de negociere, in sensul ca pretul de vanzare sa fie cel de pe bursa OPCOM si, de asemenea, nu au fost de acord cu reducerea cantitatilor si a duratei contractelor”, a spus Chitoiu.

Chitoiu a punctat ca interesul Hidroelectrica este de a vinde energia electrica pe piata concurentiala, incepand cu 1 august.

„Noi speram ca administratorul judiciar si administratorul special sa readuca Hidroelectrica la starea normala de functionare, respectiv la iesirea din insolventa, pana cel tarziu la inceputul trimestrului IV al acestui an”, a mai spus ministrul.

Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” si al secetei din 2011.

Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.