Acasă Sanatate Harta 3D a creierului uman

Harta 3D a creierului uman

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Oamenii de stiinta de la Harvard au pus la punct o metoda high-tech inovativa de explorare a creierului uman, cu ajutorul unui scanner cu rezonanta magnetica, potrivit dailymail.co.uk.

Profesorul Jan Wedeen sustine ca aceasta metoda le ofera ocazia cercetatorilor, pentru prima data, „sa analizeze” cele peste 100 de miliarde de celule din creierul uman si modul in care acestea interactioneaza.

„In toti acesti ani de cand analizam creierul uman cu ajutorul scannerelor conventionale, vedeam de fapt doar ce era la suprafeta sa si nu ceea ce e cu adevarat in interiorul creierului uman”

considera profesorul de la Harvard.

Un alt profesor de la Harvard, Jeff Lichtman, a inventat o metoda prin care poate evidentia conexiunile dintre fiecare neuron din creierul animalelor. Folosind doar trei culori, Lichtman coloreaza fiecare celula nervoasa intr-o anumita nuanta inainte de a identifica conexiunile dintre ele. In mod normal, o asemenea sarcina ar fi dusa la indeplinire in decursul a sute de mii de ani, dar tehnologia informatica i-a permis sa faca acest lucru fara un efort iesit din comun.

„Creierul uman este cel mai complicat lucru pe care il cunoastem in momentul de fata. El ne pastreaza amintirile, analizeaza informatiile si ne permite sa vedem, sa auzim si sa simtim. Dar nu avem niciun instrument concret cu ajutorul caruia sa il putem intelege pe deplin. Pur si simplu nu avem mijloacele necesare sa urmarim conexiunile dintre celule”

mai spune profesorul Litchman.

Multa vreme, oamenii de stiinta au crezut ca legaturile neuronale sunt un fel de ghem de fire incalcite, insa au descoperit recent ca de fapt exista o anumita ordine in creierul uman, acesta fiind mai degraba ca o tabla de sah.