Acasă Stirile zilei Halucinant! Declaratia de la nivel inalt care face inconjurul internetului! „In Romania...

Halucinant! Declaratia de la nivel inalt care face inconjurul internetului! „In Romania salamul se spala cu otet si se pune iar in vanzare”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a facut o o serie de afirmatii socante. „In Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet si se pune iar in vanzare. Romania este o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate”, spune acesta pentru Ziarul Financiar.

„Aici este o piata in care importa­to­rii se orientea­za si aduc produ­se la sfarsit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­pasit. in Romania sunt cazuri in care salamul se spala cu otet; se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare. Statul nu-si face dato­ria, ANPC-ul nu si-o face. Altii con­troleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?“, spune ministrul Irimescu.

Cu un background serios de tehnocrat la cel mai inalt nivel Irimescu spune ca Romania este consi­derata „o piata de mana a zecea”.

In ultimele luni industria ali­men­tara locala a fost atinsa de mai multe scan­daluri legate de calitatea produ­selor ce se vand in magazinele din Romania.

Fie ca s-a numit „Bradet“ in care a fost implicata o companie lo­cala in pro­dusele careia a fost descoperita bac­teria E- coli, fie ca vorbim despre un alt caz in analiza legat de calitatea apei imbuteliate, sau de recentul scan­dal in care seful suspendat al unui ma­gazin Profi din Arad acuza conducerea magazi­-nelor ca l-ar fi obligat sa vanda carne expirata pe care sa o spele cu detergent si otet, toate aceste dosare au o victima sigura: cel care consu­ma. Care plateste, dar care nu este aparat. Cine trebuie sa-l apere?

„Statul nu-si face datoria, ANPC (Agentia Natinala pentru Protectia Consumatorului – n.red.) nu-si face datoria”, spune ministrul.

Profi respinge acuzatiile ca ar fi vandut carne expirata, cum a sustinut un fost angajat. „Ce lant serios de retail credeti ca s-ar preta la o inselatorie care ii poate pune clientii in pericol?“

„La PROFI nu se fac astfel de presiuni. Daca oricine ar face un astfel de pas, acea persoana inceteaza sa mai lucreze la noi chiar din ziua cand se dovedeste ca a facut o astfel de tentativa. Ce lant serios de retail credeti ca s-ar preta la o inselatorie care ii poate pune clientii in pericol? Este pacat ca afirmatii nefondate, ca aceasta, afecteaza activitatea si chiar locurile de munca ale catorva mii de angajati!“, a comentat pentru ZF Gabriel Paslaru, reprezentant relatii publice la Profi Romania, acuzatiile potrivit carora un magazin al lantului, din Arad, si-ar fi obligat angajatii sa vanda carne exirata.

Un fost sef de magazin Profi din Arad, Gabor Ciprian, a lansat o serie de acuzatii grave la adresa lantului de magazine Profi, potrivit carora managementul companiei a pus presiune asupra angajatilor sai sa vanda carne expirata, atat sub forma de carne proaspata, cat si sub forma de carne preparata (prajita).

Despre Romania s-a spus in nemumarate randuri ca este o tara capabila sa hraneasca 80 de milioane de locuitori. Totusi, Romania este un importator net de produse alimentare. in 1990, in Romania erau 5,3 milioane de bovine si 13 milioane de porci, fata de 2,8 milioane de bovine si 5 milioane de porci acum. Productia mergea la export, e adeva­rat. Acum Romania nu mai sufera de foame, dar in ultima vreme, piata locala a fost invadata de produsele lactate din Polonia sau Ungaria sau de carne, in special de porc, din alte tari ale UE. De pilda, din totalul produselor lactate importate de Romania, in valoare de 260 de milioane de euro, anual, o treime vine din vine Polonia si Ungaria. Romania exporta lapte si produse lactate de doar 90 de milioane de euro. De ce?

in primul rand pentru ca agricultura este inca slaba si in al doilea rand pentru ca produsele de import sunt ieftine; dar sunt ieftine pentru ca unele sunt aproape de termenul de expirare, daca nu expirate.

„Pe perioada iernii doar 30% din mancarea este produsa in Romania, ceea ce e foarte grav.  Uniunea Europeana este o chestie strict economica, e o piata unica unde cel mai bun rezista. Eu nu pot sa-i blochez (pe importatori – n.red.), dar pot sa-i verific, chiar daca e piata europeana“, mai spune ministrul.

Achim Irimescu: „Cand vamesii au oprit un camion la frontiera cu carne de porc din Polonia, soferul a luat-o la fuga, nici macar actele nu le avea la el, pentru ca multi importatori nu sunt polonezi, ci romani «descurcareti». in Marea Nordului este un vierme care sta in stomacul pestelui. Pentru pietele din Europa acesta se eviscereaza si se scoate. in Romania, care e piata de mana a zecea, nu se eviscereaza, pentru ca asta ar insemna mana de lucru. Asadar pentru Romania se lasa asa, se congeleaza in principiu, doar ca, pana ajunge sa se congeleze, viermii pot sa migreze in muschi si asta e un peste contaminat. Pana la aderare, irlandezii aduceau un astfel de peste in Romania la un pret foarte scazut si am reusit sa-i blochez atunci. Acum doua luni discutam cu importator si mi-a zis: «Daca asta se cere, asta aduc; cand mi-l gaseste cineva il ducem si facem faina de peste. Nimeni nu-i controleaza (pe importatori – n. red.). A fost carne de vita congelata de 40 de ani care a ajuns in Romania“.

Dupa terminarea mandatului, Achim Irimescu spune ca va reveni in Bruxelles unde a ocupat din 1998 pana in 2012 mai multe functii (consilier, sef sectie Agricultura) ca reprezentant al Romaniei in Comitetul Special pentru Agricultura din Consiliul European.

Diferenta intre coruptia de la noi si coruptia din vest, asta imi explicau mie cei din vest, ca acolo coruptia este umana. Toate hotiile mari se fac cu statul, din bani de la buget, asta este peste tot. Strainii cand fac o afacere cu statul pentru un milion de euro, banii aceia nu ii duc in alta tara sa-si faca casa sau sa-i pastreze in cont, ci fac o fabrica si dau si la amarat sa manance o paine. Or, romanii scot banii din tara. S-au scos in ultimii cinci ani, de pe vremea lui Basescu, 35 miliarde de euro din Romania, cu camionul, in Elvetia – imi supuneau mie baietii, confidential. Cu banii aia produceau pentru noi, nu pentru Elvetia.“

Citeste mai mult pe ZF