Acasă Stirile zilei The Guardian: Scandia Sibiu a exportat in Marea Britanie conserve de vita...

The Guardian: Scandia Sibiu a exportat in Marea Britanie conserve de vita cu carne de cal. Ponta reactioneaza

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Romania este din nou in centrul unui scandal alimentar, dupa ce Marea Britanie a retras de pe piata mai multe conserve de vita cu carne de cal, provenind din Romania. Conform The Guardian, consrvele sunt marca Scandia.

 

Faptul ca este vorba de conserve Scandia a fost confirmat de premierul Victor Ponta intr-o conferinta de presa, vineri.

Autoritatea pentru Siguranta Alimentatiei din Marea Britanie a emis o alerta alimentara dupa ce testele ADN au aratat urme de carne de cal in conservele cu carne de vita care proveneau din Romania dintr-un lot produs in ianuarie anul acesta.

Conservele cu carne de vita maruntita in sos aveau intre 1% si 5% carne de cal, potrivit verificarilor efectuate de Autoritatea pentru Siguranta Alimentatiei din Marea Britanie si citate de Antena 3.

Presedintele ANSVA, Vladimir Manastireanu, a declarat la Realitatea TV ca este vorba de frauda si nu de siguranta consumatorului. „Substitutia vitei cu cal este o diferenta de cost. Nu este vorba de siguranta alimentara”, a spus Manastireanu, precizand ca se vor face verificari in acest caz.

Filiera carnii a fost afectata deja de o frauda cu carne de cal vanduta drept carne de vita in februarie, sub diverse marci, ca semipreparate, in intreaga Europa.

Aceasta afacere a provocat declansarea lichidarii judiciare a firmei agroalimentare franceze Spanghero.

Fac un apel la presa romana sa nu ne impuscam singuri in picior

Ponta indeamna la calm

Premierul Romaniei a comentat vineri la Sibiu aceasta situatie. ”Fac un apel la presa romana sa nu impuscam singuri in picior. Avem un talent extraordinar sa tipam in Romania, noi, ceva ce nu este confirmat in Marea Britanie. Presedintele ANSVSA a anuntat foarte clar ca a luat toate masurile de verificare, dar daca noi suntem primii care strigam in Romania  – fara sa stim foarte sigur, ca banuiesc ca nu ati vazut conservele si cu atat mai putin le-ati examinat – daca noi strigam primii chestia asta ne facem rau si distrugem firmele din Romania. Nu stiu alte detalii, decat ca se ocupa conform normelor niunii Europene. Din cate stiu, compania Scandia este o companie care a facut investitii importante in tehnologie. Incepem si omoram firmele romanesti doar ca sa facem o stire la televizor? Aici chiar fac un apel la responsabilitatea tuturor”, a spus premierul. foto: Calin Turcu