Acasă Stirile zilei Energie Grevă la Oil Terminal Constanţa, angajaţii cer majorarea salariilor

Grevă la Oil Terminal Constanţa, angajaţii cer majorarea salariilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Două treimi din cei aproximativ 1.200 de angajaţi ai societăţii Oil Terminal Constanţa au intrat, de luni dimineaţă, în grevă generală pe termen nelimitat, principala revendicare a protestatarilor fiind majorarea salariilor, potrivit liderilor sindicali.

Potrivit liderului sindicatului Oil Terminal, Aurel Gheorghe, salariaţii s-au prezentat la locurile de muncă, dar începând cu ora 07.00 nu îşi mai desfăşoară activitatea în două dintre cele trei mari secţii ale societăţii, excepţie făcând instalaţiile speciale, unde se lucrează normal.

„Noi am dispus că din cele trei secţii mari – Nord, Sud şi Port – secţia Port trebuie să lucreze. Nordul şi Sudul au oprit lucrul. Angajaţii lucrează în patru schimburi şi vor opri lucrul pe măsură ce turele se rotesc. În plus, asigurăm paza obiectivelor, asistenţa PSI şi controalele în instalaţii”, a precizat Aurel Gheorghe.

Principala revendicare a salariaţilor este creşterea salariilor cu 3,4 la sută, dar la ultimele negocieri purtate la sfârşitul săptămânii trecute conducerea le-a promis o creştere salarială de doi la sută, de la 1 iulie 2012.

„Creşterea de salariu, ultima noastră solicitare de la concilierea cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, este de 3,4 la sută de la 1 aprilie, dar conducerea ne-a propus, vineri, numai doi la sută, şi asta de la 1 iulie. Adică pentru jumătate de an”, a spus liderul de sindicat.

Nemulțumiri legate de săptămâna de lucru

Aurel Gheorghe a mai precizat că, în plus, din 15 februarie conducerea a decis micşorarea săptămânii de lucru cu o zi, iar creşterea salarială cu două puncte procentuale acordată de la 1 iulie ar acoperi doar pe sfert pierderile înregistrate de angajaţi.

„De la 15 februarie, directorul Silviu Wagner a dispus unilateral reducerea săptămânii de lucru de la cinci la patru zile, cu diminuarea corespunzătoare a salariilor. La un simplu calcul se observă că pierderea de salariu, dacă o repartizăm pe parcursul întregului an, este de 5 la sută pe lună. Şi dânsul a acceptat să ne dea pe jumătate de an doi la sută. Practic să ne dea un sfert din cât ne ia”, a declarat Aurel Gheorghe.

Liderul de sindicat din Oil Terminal a mai afirmat că în perioada următoare, zilnic, de la ora 13.00, angajaţii care sunt în timpul liber vor participa la mitinguri de protest care vor fi organizate în faţa sediului societăţii.

Pierderi pe viitor

La rândul său, directorul Oil Terminal, Silviu Wagner, a declarat că majorarea salariilor cu doi la sută, de la 1 iulie, a fost asumată cu mari riscuri de către conducerea companiei, în condiţiile în care în primele două luni ale acestui an societatea a înregistrat pierderi de peste trei milioane de lei, ca urmare a crizei economice. El a mai precizat că şi pentru luna martie se prefigurează alte pierderi, de aproximativ 90.000 de lei, iar o majorare salarială ar putea face incert viitorul societăţii, care ar putea intra în incapacitate de plată.

Conducerea societăţii le-a transmis şi un mesaj angajaţilor după ce pe clădirea sediului a fost postat un baner cu mesajul „Am obţinut +2%!! Avem şi locuri de muncă. Pentru ce facem grevă??”.