Acasă Stirile zilei Stiinta Granitele SISTEMULUI SOLAR AU FOST EXTINSE dupa aceasta DESCOPERIRE! VIDEO

Granitele SISTEMULUI SOLAR AU FOST EXTINSE dupa aceasta DESCOPERIRE! VIDEO

Astronomii au descoperit o planeta pitica dincolo de Pluto, extinzand astfel granitele Sistemului Solar.

Dincolo de marginile cunoscute ale Sistemului Solar, Scott Sheppard de la Institutul Carnegie pentru Stiinta si Chadwick Trujillo de la Observatorul astronomic Gemini au descoperit o mica planeta care orbiteaza in jurul Soarelui. Denumita 2012 VP113, se presupune ca aceasta este doar una dintre sutele de corpuri ceresti aflate in interiorul Norului lui Oort.

Desi VP113 are un diametru de doar 450 de kilometri, Scott Sheppard si Chadwick Trujillo spun ca au descoperit dovezi care indica faptul ca in acea zona ar putea exista o planeta mult mai mare. Ei au extrapolat prezenta ei pe baza efectului gravitational asupra orbitei lui VP113 ca si asupra altor corpuri ceresti din Norul lui Oort.

Anterior, limita Sistemului Solar era stabilita de Centura Kuiper, o zona in care abunda fragmente de gheata – inclusiv Pluto – care se intinde dincolo de planeta Neptun. Pana la descoperirea lui VP113, cercetatorii credeau ca un singur corp ceresc depasea Centura Kuiper – planetoidul Sedna, descoperit in 2003, care are un diametru de 995 de kilometri.

Vezi VIDEO AICI!